GURO TVEDTEN TAR ET OPPGJøR MED UKULTUREN: – Nå FLYTTER JEG TIL EN øDE øY

Guro Tvedten tar et oppgjør med ukulturen: – Nå flytter jeg til en øde øy

– Man blir litt hjelpeløs i sitt eget liv. Jeg er ikke noe bedre enn andre, jeg bidrar til dette jeg også.

Det sier tidligere sportsreporter Guro Fostervold Tvedten (48) til Nettavisen. Den siste tiden har hun følt seg mer maktesløs av det hun kaller for en «informasjonsstrøm som treffer med orkanstyrke fra alle kanter».

Tirsdag la hun ut en nesten tre minutters lang video og deretter et lengre innlegg på Instagram, der hun delte sin frustrasjon rundt temaet og faktumet at hele livet foregår på telefonen. Hun legger ikke skjul på at hun har sett seg lei av det evige informasjonsjaget.

Det har fått henne til å vurdere å flytte til en øde øy.

– Alt har blitt en kamp

Ifølge Fostervold Tvedten ble frustrasjonen hennes utløst av det evige jaget om at man skal være «på» hele tiden og være i forkant. Som eksempel brukte hun forberedelsen til eldstesønnens konfirmasjon, men den vil ikke finne sted før til neste år.

– Det handler om at man allerede nå skal ta stilling til tidsfrister og at det er ventelister, alt har blitt en kamp på en måte. Vi blir urolige, og barna våre blir urolige, sier hun og legger til:

– Vi snakker om at det er så mye stress blant barna og det er så mye de skal gjøre, men det kommer fra oss og samfunnet.

Les også: Else Kåss Furuseth kommer med innrømmelse: – Blir flau av å snakke om det

Det førte til at 48-åringen luftet sine tanker om problemstillingen, spesielt fordi hun mener man ikke kan leve et normalt liv uten telefonen.

– Jeg tror vi har i altfor høy grad stolt på at digitalisering er veien til det gode liv. Jeg sier ikke at vi ikke skal være digitale, men det har blitt så mye av det.

Flere vil rømme

Fostervold Tvedten avsluttet Instagram-innlegget sitt ved å takke for seg og spøke med at hun flytter til en øde øy hvor hun vil bo med kuer, sauer, og høner.

Den tanken er det flere som har slengt seg på ifølge, 48-åringen.

– Det har haglet inn med folk som veldig gjerne vil bli med på den øde øya. Men da blir det ganske fullt på den øde øya med utslitte folk i sin beste alder som vil puste fritt og se livet i farger igjen, ler hun.

Hun forteller videre at problemstillingen hun tok opp har tilsynelatende truffet en nerve blant følgerne hennes, og hun har fått mye respons fra folk i ulike generasjoner som er enig i resonnementet hennes.

– Det virker som at det er en ganske stor greie for folk, og at de kjenner seg igjen i det jeg har satt ord på, sier Fostervold Tvedten.

– Måtte ta meg selv på alvor

Men 48-åringen innser at hun også bidrar til den stadige informasjonsstrømmen, blant annet gjennom sine kommersielle samarbeid på Instagram. Kort tid etter utblåsningen denne uken skjønte hun at hun måtte ta sitt eget innlegg på alvor:

– Jeg la igjen telefonen min hjemme og gikk en times lang tur. Å gå på tur uten telefonen skulle man tro var veldig enkelt, men jeg kjente på det mange andre kjenner på – en slags uro når man legger fra seg telefonen, sier hun.

Les også: Reagerer på statens tilbud: – Burde vært et satsingsområde

Spaserturen uten telefonen viste seg å være en positiv opplevelse for Fostervold Tvedten, og hun mener at det er en god øvelse.

Men hun har større tro på at hun øver seg videre på hjemmebane, fremfor en øde øy med dyr:

– Jeg tror ikke at jeg kan flytte til en barndomsøy og tro at dette løser seg av seg selv. Telefonen har jeg jo med meg, så jeg kan sitte på et svaberg med måkeskrik og fortsatt være på telefonen og få den informasjonsoverbelastningen, sier hun og fortsetter:

– Jeg tror man kan starte med å øve seg på å gå ut av døra uten telefonen og slå av noen av notifikasjonene, og kanskje gjeninnføre en ventetid. Vi har blitt så vant til å svare med en gang.

2023-06-04T09:54:29Z dg43tfdfdgfd