ADVOKAT OM «BAMSEGUTT»-STOPP: – FORNUFTIG

Advokat om «Bamsegutt»-stopp: – Fornuftig

Spleisen som hadde samlet inn 3,8 millioner til Granfoss og familien er også satt på pause i kjølvannet av opplysningene.

Onsdag forrige uke ble første episode av Tore Strømøys dokumentarserie «Ingen elsker Bamsegutt» sendt på NRK. Alle fire episodene lå på NRK nett-TV fram til søndag, da de ble midlertidig stoppet.

– Det er fornuftig at det er en midlertidig stans, for hensikten er jo å legge inn all informasjon. Den er jo ikke kansellert, men stoppet for å legge inn all informasjon og det syns jeg er fornuftig nok.

Det sier Granfoss sin advokat, Leif Strøm, til Nettavisen mandag formiddag.

Serien forteller historien om Granfoss, som nå ikke kommer seg hjem fra Filippinene sammen med sin filippinske kone og norske sønn, fordi han har sagt fra seg deler av trygderettighetene sine. Selv mener Granfoss at han ikke forsto hva han skrev under på.

I serien har NRK unnlatt å fortelle om en sedelighetsdom Granfoss har fra 1991, som involverer seks fornærmede, som på det tidspunktet var barn.

Les også: Dette er sedelighetsdommen mot «Bamsegutt»

– NRK valgte å ikke inkludere sedelighetsdommen i serien av to årsaker. Viktigst var hensynet til de fornærmede; først og fremst de som var små barn den gang, men også hensynet til Granfoss selv og hans familie. Det andre var at dommen ikke hadde en direkte relevans for serien, som handler om en norsk familie som er strandet i Filippinene uten å klare å komme seg hjem til Norge, skrev NRK i en pressemelding søndag kveld.

Ønsket at det ble fortalt fra start

At denne informasjonen var utelatt fra dokumentarserien har fått folk til å reagere. Men også Granfoss selv og hans advokat Leif Strøm reagerer på dette.

Les også: NRK har mottatt 124 klager etter «Ingen elsker Bamsegutt»

– Var du advokaten til Granfoss da dokumentaren ble spilt inn?

BURDE VÆRT VIST: Leif Strøm er advokat for Jan Egil Granfoss, kjent som «Bamsegutt» i NRK-dokumentaren «Ingen elsker Bamsegutt». Han mener det var en feilvurdering av NRK å ikke omtale dommen. Foto: Advokatfirmaet Strøm og Pedersen

– Ja, jeg var advokaten hans. Problemet var at jeg ikke kjente til denne dommen. Den fikk jeg først vite om på lørdag, var det vel, sier Strøm til Nettavisen.

Strøm sier at Granfoss selv ønsket at dommen skulle være en del av serien.

– Det at ikke jeg visste om den er jo selvfølgelig beklagelig, men det viktigste er jo at klienten selv hadde gitt uttrykk for overfor NRK at han ønsket at dommen skulle være med. Han ønsket ikke at noe skulle holdes tilbake, men så vurderte NRK det annerledes. Det mener jeg var en feilvurdering.

Advokaten sier han nå er glad for at NRK gjør endringer i serien og får med dommen.

– Jeg syns at ting skal være på bordet. Man skal ikke drive å skjule ting. Jeg syns ikke det er noen bra måte å gjøre ting på, sier Strøm til Nettavisen.

Har ikke tilgang til de innsamlede pengene

Advokaten sier at han forstår at Spleis nå har stoppet innsamlingen til Granfoss og familien.

– Det har jeg forståelse for når det dukker opp en så spesiell situasjon. Det Spleis har bedt om er en oversikt over de faktiske forholdene. Det har jeg sendt til dem, så får de vurdere om de setter i gang spleisen igjen.

Les også: Derfor stoppet Spleis innsamlingen til «Bamsegutt»

– Stadig risiko for at noe skjer

Spleisen er fryst. Granfoss får ikke tilgang til pengene før Spleis eventuelt frigjør dem. I påvente av Spleis sin avgjørelse er familien fortsatt på Filippinene.

– De må fortsette å vente. De har ingen mulighet til å komme seg til Norge uten å ha økonomi til det. Så lenge spleisen står fast, så har de ikke økonomi til det, sier advokaten.

– Noen har, etter dokumentaren ble sendt og spleisen startet, vært bekymret for sikkerheten deres med tanke på at de nå «har» mye penger og bor i et såpass fattig område. Hva tenker du om det?

– Ja, særlig med tanke på den unge gutten. Han er utsatt. Foreldrene holder seg stort sett hjemme, men gutten er ute og farter og det er jo ikke risikofritt. Sikkerhetssituasjon deres er slik at de har ingen politibeskyttelse. De er i en stadig risiko for at noe skjer, men det er vel ikke så stor sannsynlighet for at noen tar seg inn i hjemmet deres. Han gutten som går ute på gata er selvfølgelig i faresonen, sier Strøm.

– Ikke hans beslutning

Advokaten forteller at stormen rundt saken de siste dagene har vært svært belastende for Granfoss, spesielt med tanke på alle meldingene direkte til ham, og at han føler seg urettferdig behandlet.

– Han føler seg vel litt urettferdig behandlet med nærmest mistanker om at han har holdt noe tilbake. Han har jo aldri ønsket det. Det var jo NRKs beslutning, ikke hans.

Har det skjedd noe etter dommen etter 1991?

– Nei, overhodet ikke. Dommerne sa jo den gangen at de ikke regnet med at det ville skje noe mer, at han hadde forstått de feil som var blitt gjort. Og det har jo blitt bekreftet med at han ikke senere har blitt anmeldt for lignende forhold, sier Strøm.

Les også: Hva mener du om serien om «Bamsegutt»?

2023-11-20T11:41:13Z dg43tfdfdgfd