BIDEN FYLLER 81 åR: – HAN HAR ABSOLUTT INGENTING å GJøRE I DET HVITE HUS

Biden fyller 81 år: – Han har absolutt ingenting å gjøre i Det hvite hus

USAs president Joe Biden fyller 81 år mandag 20 november. Han er tidenes eldste amerikanske president. Hvis Biden blir gjenvalgt neste år, vil han være 86 år gammel ved slutten av sin andre presidentperiode.

– Jeg synes ikke han greier seg så bra. Det viser flere målinger. Målingen til The New York Times for noen uker tilbake viser at han ligger bak Donald Trump i viktige vippestater. Så kan man problematisere hva de tallene viser, men det er likevel flere målinger blant demokrater som viser at de synes Biden er altfor gammel, og det er urovekkende, sier USA-ekspert og Civita-rådgiver Eirik Løkke til Nettavisen.

Løkke skriver følgende i en kommentar på Facebook:

«I dag blir Joe Biden 81 år. Det er generelt hyggelig med bursdag, men når man bikker 80 år og er president i USA så er det neppe noe Biden eller Det hvite hus vil feire i stort monn.»

President Biden ligger lavt i terrenget og forsøker å dempe oppmerksomheten rundt sin egen 81. bursdag.

– Når man er 81 år gammel og amerikansk president så er det å skape mye oppmerksomhet rundt bursdagen sin en veldig dårlig idé. Det er fordi det resonnerer veldig dårlig hos velgerne og fordi når du er 81 år gammel har du absolutt ingenting å gjøre i Det hvite hus. Det er forstemmende at han ikke skjønner dette selv, sier Løkke.

Løkke mener at dette er en feilvurdering som kan bli katastrofal for det amerikanske demokratiet.

Les: Biden-video går viralt: – Skremmende og trist

Spøker med egen alder

Biden prøver støtt og stadig å spøke med sin egen høye alder i det offentlige rom.

– Jeg vet at jeg er 198 år gammel, sa Biden på spøk i sommer.

– Jeg har aldri vært mer optimistisk i løpet av mine 800 år i tjeneste, sa Biden i høst.

Løkke mener at Bidens aldersspøker ikke fungerer.

– Nei, det gjør de ikke, i motsetning til Ronald Reagan som i 1984 kom med den beste one-lineren i amerikansk presidentdebatt-historie, sier han.

Løkke viser til presidentdebatten mellom republikaneren Reagan og demokraten Walter Mondale i 1984. Da fikk Reagan spørsmål om han var for gammel til å bli president. Reagan, som den gang var 73 år gammel, svarte kjapt og spøkefullt:

Les også: Her er Bidens lange og vonde tabbe-liste

«Jeg vil ikke gjøre alder til et tema under denne valgkampen. Jeg har ikke til hensikt å utnytte, for politisk vinning, min motstanders ungdommelighet og manglende erfaring.»

– Reagan klarte å avvæpne hele aldersproblemet. Mange mente at Walter Mondale tapte valget der og da. Men Biden er mye eldre nå enn det Reagan var da, sier Løkke.

USA-EKSPERT: Eirik Løkke er rådgiver i tankesmien Civita. Han er ofte brukt av norske medier som ekspertkommentator om amerikanske forhold. Foto: CF-WESENBERG

Newsom på banen

California-guvernør Gavin Newsom (demokrat) har åpenbart forsøkt å posisjonere seg for et fremtidig presidentverv. Guvernøren har vært ganske synlig den siste tiden med både Kina-besøk og nasjonale TV-reklamer.

Løkke sier at Newsom trolig posisjonerer seg for å være klar dersom Biden plutselig skulle rammes av helseplager.

– Jeg tror ikke Newsom har presidentambisjoner i 2024, men han kan tenkes å posisjonere seg for 2028. Han har fått med seg at Biden har blitt 81 år, og vil være posisjonert hvis noe skjer. Og da tenker jeg på noe helsemessig – hvis Biden blir rammet av hjerteinfarkt eller om han blir vesentlig svekket helsemessig. Mange vil da peke på visepresident Kamala Harris. Men jeg tror ikke hun rykker opp uten en kamp, sier Løkke.

2023-11-20T19:31:51Z dg43tfdfdgfd