Bilister i fergekø kjefter på matrosene
(Nordlys) Lokalbefolkning, turister, næringsliv og fergemannskap fortviler over altfor dårlig kapasitet på ferga mellom Botnhamn og Brensholmen.
– Fortvilende, sier bobilturistene Jan og Anita Nilsen.
– Dette er dårlig reklame for Nord-Norge, sier belgiske Henry Lannoy og Danielle Vincent.
– Vi hadde ikke regnet med dette, sier Per Bjarne og Arna Audenby.
– Det er en skandale, sier fiskebåtreder Rolf Bjørnar Tøllefsen fra Husøy.
– Vi får en god del kjeft, sier matrosene Robin Engstad og Noordin Hussein.
Les også:
Les også: Fergeselskap: – Gratisordningen går mer og mer utover de fastboende
Sambandet mellom Sør-Kvaløya og Nord-Senja er populært. Alt for populært, vil mange si. Køene er til tider nærmest uendelige. På facebookgruppa «Går ferga Botnhamn-Brensholmen i dag?» diskuteres køene heftig.
Tirsdag forrige uke var Nordlys på plass på Brensholmen 45 minutter før avgangen klokka 15. Allerede da gikk fergekøen forbi krysset – over 400 meter. Og den bare vokste frem mot avgang.
Nummer seks i køen var det belgiske ekteparet Henry Lannoy og Danielle Vincent. De var på plass tidsnok til å rekke den forrige ferga som gikk 10.30. Men de kom ikke med.
– Det er fortvilende å måtte bruke en så fin dag på å stå i kø. Vi ville mye heller opplevd Senja enn en fergekø, sier Lannoy.
Han og kona begriper heller ikke hvorfor det ikke er en enkel kiosk på fergekaia.
– Nå har vi stått her i fem timer, og det er ikke mulig å kjøpe seg noe som helst. Heldigvis hadde vi med oss nok vann i bilen, sier Danielle Vincent.
Les også:
Les også: Japan innfører begrensninger for Mount Fuji-turister: – Dette er ikke Disneyland
De elsker Skandinavia og har tidligere feriert i både Danmark og Sverige. Denne gangen var Nord-Norge målet. Og landsdelen har innfridd.
– Vi har vært her siden 16. juni og opplevd Bodø, Lofoten og Tromsø. Nå skal vi se Senja og Vesterålen. Vi har det helt fantastisk, men denne fergeruta må dere gjøre noe med. Hvorfor i all verden kan den ikke gå oftere, undrer Lannoy, som mener at turiststrømmen bare vil øke i årene som kommer.
– Med de hetebølgene vi opplever i Europa, er det flere og flere som ser nordover, mener han.
Litt lenger bak i køen står Per Bjarne og Arna Audenby fra Egersund. De har campingvogn på slep.
– Vi hadde ikke regnet med en så lang kø, men vi er heldige som har «huset» med oss. Vi har brukt tiden på å lage oss litt mat og kost oss i vogna. Men vi har full forståelse for at mange reagerer på lang ventetid, sier ekteparet.
Så legger MF «Skutvik» fra 1972 til kai og baugporten går opp. Ut kjører bobil etter bobil. Og så kommer det to matroser – Robin Engstad og Noordin Hussein. De smiler mot bilistene som har ventet og tar seg tid til å veksle to ord med Nordlys.
Les også:
Les også: Gjorde fergene gratis: Det var bare én ting de glemte
– Det er en del bilister som blir litt sinte, ja. Vi får en del kjeft, sier de to, som likevel synes de har en fin jobb.
– Vi må bare smile tilbake. Vi får jo ikke gjort noe med situasjonen. Men vi er ekstra mange på nå for å stable bilene så godt som mulig sånn at vi får med så mange biler som mulig, forklarer Engstad.
På det sprakende sambandet får han beskjed om at det er plass til en personbil. Matrosen må gå litt bakover i fergekøen for å finne en bil som kan smette inn.
– Vi forstår jo at noen blir forbanna. Mange må vente lenge på å komme seg over, dessverre, sier Engstad.
Så er ferga full. Den skal ha plass til 35 biler, men når det er så mange bobiler, går antallet ned. Fremst i den nye køen står Jan og Anita Nilsen i sin bobil. De kom akkurat ikke med, og må vente to timer til neste ferge.
– Vi har allerede ventet i tre timer. Dette er fortvilende. Vi klarer oss greit i bobilen, men tenk på barnefamilier i en personbil. Det er ikke holdbart, sier ekteparet fra Sunnfjord.
De begriper ikke hvorfor en så populær fergestrekning har så få avganger.
– Det gir rett og slett ikke mening. Her må noe gjøres, slår de fast.
Nordlys jaktet på lokale biler i fergekøen, men fant ingen. Alle vi snakket med var utelukkende turister. Bobilene var i flertall. Det er ikke så rart. Lokalbefolkninga skyr denne fergestrekninga om sommeren.
Fiskebåtreder Rolf-Bjørnar Tøllefsen fra Husøy nord på Senja er oppgitt, og har flere ganger delt sin frustrasjon på Facebook.
– Noen må gjøre noe. Vi opplever biler som må stå over to fergeavganger. Det er fullstendig håpløst. Det er flaut og jeg skjemmes. Det finnes nesten ikke ord som er dekkende. Det er en skandale, mener Tøllefsen.
Han sier at «ferga er for liten, for gammel og går for sjelden».
– Vi snakker om en av de mest trafikkerte fergestrekningene i Nord-Norge. Nasjonal turistveg går over Senja, og så er infrastrukturen helt ræva. Og fylket gjør ikke noe som helst. Det virker som fylkespolitikerne stikker hodet ned i sanda og tror at dette går over av seg selv. Men det gjør det ikke, sier Tøllefsen.
Han legger til at de fastboende kjører rundt fra mai og ut september. Tøllefsen og rederiet har ofte ærender i Tromsø by. Med ferge er det drøye seks mil å kjøre, og han bruker godt under to timer på turen. Å kjøre rundt er 23 mil og tar tre og en halv time.
– Det betyr økt belastning på E6 og mer utslipp fra biler. Og det er mange som velger å kjøre rundt, både turister og fastboende, fordi fergetilbudet er så dårlig. Hadde kapasiteten vært bedre, ville flere valgt denne veien, sier han.
På fylkeshuset i Tromsø sitter fylkesordfører Kristine Torbergsen (Ap) og leder av samferdselsutvalget, June Pettersen (Ap). De sier at de skjønner frustrasjonen
– Jeg får daglig informasjon om dette fra fortvilte innbyggere, og jeg kan love at dette står på blokka mi. Vi må se på hva som er mulig å få til innenfor rammene av materiell, mannskap og økonomi. Men vi ser jo at sambandet er populært og vi ser at det er liv laga. Dette er en prioritert sak, sier June Pettersen, som legger til at det er fylkesutvalget som håndterer anbud.
– Der har ikke jeg innsikt, så det må Kristina Torbergsen svare på, sier Pettersen.
Fylkesordfører Torbergsen sier til Nordlys at «vi er klar over at det er noen topper nå på sommeren».
– Og disse toppene har økt år for år. Det skal være mulig innenfor kontrakten og be om økt kapasitet, men utfordringen er mangel på fergepersonell. Dette gjelder ikke bare Troms. Jeg har bedt fylkeskommunedirektøren om å undersøke dette og venter nå på svar, sier Torbergsen.
Hun sier hun forstår frustrasjonen når folk blir stående igjen.
– Men det er vanskelig å ha et fergesamband der det alltid er plass til alle, minner hun om.
Dagens fergekontrakt går ut i september i år, og fylkeskommunen arbeider med nytt anbud. Torbergsen sier at hun ikke kan uttale seg om detaljene og at det er administrasjonen som håndterer saken.
– Men vi har en ambisjon om at vi på sikt må øke kapasiteten, sier hun.
– Skal dette gjøres med større ferge eller flere avganger?
– Det må vi se på. Men vi har en ambisjon om å øke kapasiteten, gjentar hun.
Fylkesordføreren mener også at en ny funksjon i den nye appen vil gjøre livet enklere for de fastboende.
– Det skal komme en funksjon der et visst antall plasser kan forhåndsreserveres både i ferge og hurtigbåt. Det vil spesielt fastboende ha nytte av, sier hun.
– Når kommer denne funksjonen?
– Dette skal løses i den nye appen som lanseres i august. Men om denne funksjonen kommer ved lansering, er jeg usikker på, sier fylkesordføreren.
Da Nordlys kjørte fra Brensholmen like etter 15.00-avgangen var det nesten 30 biler som ikke hadde fått plass. Bobilene var i flertall, det var flere campingvogner og en trailer med henger.
Det betyr at de siste bilene i denne køen heller ikke ville komme med avgangen klokka 17.00, men måtte vente helt til klokka 19.00.
Etter Nordlys-reportasjen tirsdag, kan samferdselssjefen i Troms fylkeskommune, Bjørn Kavli, avsløre at det jobbes med å få på plass ei større ferge til neste år.
Dette skjer i forbindelse med at det skal lyses ut et nytt anbud på strekninga. Dagens anbud går ut i september.
– Vi kommer nå til å utlyse en kortsiktig kontrakt som bare gjelder for kommende vintersesong. Dette for at vi skal få tid til å utbedre fergekaia sånn at vi fra neste sommer har mulighet til å tilrettelegge for ei større ferge, sier Kavli.