– EN AKILLESHæL FOR DET RUSSISKE LUFTVåPENET

– En akilleshæl for det russiske luftvåpenet

Spesielt i luften var det ventet at Russland raskt ville oppnå total dominans. Det ukrainske luftforsvaret besto av til dels utrangerte sovjetproduserte kampfly, mens det russiske luftforsvaret var ansett som overlegent det ukrainske.

Over to år senere har Russland mistet over 200 kampfly og helikoptre totalt, ifølge den nederlandske nettsiden Oryx.

Samme nettside har registrert 75 ødelagte ukrainske kampfly og 43 ødelagte helikoptre.

Dette er kun tap som er dokumentert med bilde eller video, og det reelle antallet er etter all sannsynlighet høyere.

Selv hevder Ukraina at Russland har mistet 348 kampfly og 325 helikoptre, men disse tallene lar seg ikke verifisere.

Les også:

Les også: Ekspert slår alarm: – Fare for russisk gjennombrudd

– Ingen plan B

– Russland utførte ganske godt planlagte og koreograferte luftoperasjoner i februar 2022, hvor de nok så for seg at de skulle vinne krigen fort, sier Lars Peder Haga til Ukrainapodden, en podkast fra Nettavisen.

Du kan lytte til podkasten på Spotify her, og alle andre steder du pleier å lytte til podkast.

Haga er førsteamanuensis ved Luftkrigsskolen, og ekspert på sovjetisk og russisk luftmakt.

Det ukrainske luftforsvaret fikk etter hvert summet seg og organisert seg på nytt, og etter kort tid mistet Russland mange kampfly, noe som resulterte i at de sluttet å fly over ukrainsk-kontrollert territorium.

Les også:

Les også: USA har godkjent overføring av 22 norske F-16 til Ukraina

– Da så vi at Russland ikke hadde noen plan B etter at den første planen sviktet.

Haga mener at deler av problemet til Russland var mangel på kvalifiserte piloter.

– De skar ned forsvaret sitt ganske kraftig med reformer rundt 2008-2010. Da kuttet de ned på antall utdanningsplasser til piloter. Dette førte til en bekymring for om de skulle greie å utdanne mange nok piloter, spesielt fordi de samtidig kjøpte inn masse fly, sier Haga.

– Det er ikke nok å ha piloter som kan fly, de må også trene på å bruke våpensystemer og avanserte taktikker, forklarer Haga.

Russisk våpenmangel

– Det er to ting som har truffet russerne samtidig. Russland har også ganske et ganske lite antall presisjonsstyrte våpensystemer, og da får de få piloter som er kvalifisert til å bruke de. Det har vært en akilleshæl for det både det sovjetiske og det russiske flyvåpenet, sier Haga.

Les også:

Les også: Krise i Norge – nå tilbyr Ukraina «nødhjelp»

Han sier dette har blitt påpekt siden lenge før fullskala invasjonen i 2022. Mens Vesten med USA i spissen har utviklet avanserte presisjonsstyrte missiler og styremekanismer til å oppgradere vanlige «dumme» bomber som enkelt kan masseproduseres, har Russlands missiler vært bygd manuelt, noe som har gjort at de ikke har klart å produsere like mange i samme tempo.

Det har gjort at Russland ikke har hatt mange nok missiler tilgjengelig til både å trene på bruk og samtidig ha et stort nok lager i tilfelle krig.

Les også:

Les også: Skrekkbilder fra Russland skal vise tortur av terror-anklaget

– I februar 2022 hadde Russland et lager med presisjonsvåpen, som de måtte bygge nye for å erstatte. Det er ganske tydelig at de ikke planla for at denne krigen skulle vare i over to år. Når det gjelder kryssermissiler har Russland brukt disse i såkalte angrepsbølger, forklarer Haga til Ukrainapodden.

Du kan lytte til podkasten på Spotify her, og alle andre steder du pleier å lytte til podkast.

– Nærmest håndprodusert

Hver eneste natt angriper Russland Ukraina med enveis angrepsdroner. Dronene flyr relativt lavt og sakte, og er tilsvarende enkle å skyte ned sammenlignet med mer avanserte missiler.

Store angrep med krysser- og ballistiske missiler skjer relativt sjeldent, men når de først kommer skjer det som regel i store bølger med mange missiler på en gang. Dette gjøres for å overvelde det ukrainske luftforsvaret, i håp om at noe skal slippe gjennom.

Les også:

Les også: Russlands ambassade hevder 18 nordmenn er «eliminert» i Ukraina: – Bare tull

– De russiske kryssermissilene som skytes ut fra kampfly var nærmest håndprodusert, med en produksjon på noen titalls i måneden. Russland har økt produksjonen ganske mye, men vi ser at det er langt mellom de virkelig store bølgene med missilangrep, sier Haga.

Russland er også helt avhengig av utenlandsk teknologi, spesielt databrikker, for å bygge egne missiler. Vestens sanksjoner har gjort det vanskeligere for Russland å få tak i delene de trenger, men russerne klarer likevel å få tak i det.

Les også:

Les også: Ukrainas gjennombrudd: – Viste at vi kan slå Russland

– Når man har plukket fra hverandre russiske missiler har man funnet blant annet amerikanskprodusert elektronikk. Siden 2014 har Russland ønsket å produsere dette selv, men ikke fått det til, forklarer Haga til Ukrainapodden.

Les også: Støre lovet opp mot én million artillerigranater til Ukraina – nå vil bare en tredjedel leveres

Les også: Krigen endret alt: – Jeg var umoden

Les også: For å stanse Putin setter Ukraina sin lit til Alexander Kamysjin

Les også: Zelenskyj-dom: – Endret seg dramatisk

2024-04-27T08:20:45Z dg43tfdfdgfd