FORBRUKERTILSYNET UT MOT «VILLEDENDE KLIMAPåSTANDER»

Forbrukertilsynet ut mot «villedende klimapåstander»

Påstander som «klimanøytral» eller «klimakompensert» går igjen i næringsdrivendes markedsføring overfor forbrukere.

Forbrukertilsynet og andre nordiske forbrukermyndigheter mener at slike påstander lett vil være villedende, og burde derfor gjøres forbudt.

– Bør sette seg inn i avgjørelsen

Slik innledes en felles nordisk uttalelse om «villedende klimapåstander», signert av Forbrukertilsynet og andre nordiske forbrukermyndigheter.

De viser til at i 2023 bestemte en svensk domstol at en meieriprodusent ikke fikk lov til å bruke påstanden «netto null klimaavtrykk».

– De samme reglene gjelder i Norge som i Sverige på dette området. Alle næringsdrivende som bruker påstander som «klimanøytral» eller andre påstander basert på klimakompensasjon, bør derfor sette seg nøye inn i avgjørelsen, sier direktør i Forbrukertilsynet, Trond Rønningen.

Markedsføringsloven krever nemlig at den næringsdrivende kan dokumentere alle påstander som blir brukt i markedsføringen.

– Det holder ikke

Dette gjelder også for eventuelle fremtidige visjoner et selskap markedsfører.

Forbrukertilsynet mener at påstander som «klimanøytral» eller «klimakompensert» er generelle og vage påstander, som lett kan være villedende. Slike påstander er også vanskelig å dokumentere.

– Forbrukertilsynet oppfordrer derfor alle næringsdrivende som bruker påstander i markedsføringen basert på klimakompensasjon til å gjennomgå påstandene sine opp mot kravene i markedsføringsloven.

Forbrukertilsynet oppfordrer også til å beskrive de konkrete tiltakene de gjør, som for eksempel å binde CO2.

Grunnlaget for klimapåstander vil som regel være komplisert og den næringsdrivende kan ikke overforenkle dette i kommunikasjonen til forbruker. Påstanden må alltid forklares nærmere samme sted som påstanden blir brukt, det holder ikke med en henvisning til et annet sted der forklaringen står, sier Rønningen.

2024-05-07T07:54:23Z dg43tfdfdgfd