KRIGEN HERJER FORTSATT I ISRAEL OG PALESTINA: DETTE TROR EKSPERTENE VIL SKJE ETTERPå

Krigen herjer fortsatt i Israel og Palestina: Dette tror ekspertene vil skje etterpå

Krigen mellom Hamas og Israel i områdene i og rundt Gaza har foregått siden Hamas først angrep Israel den 7. oktober. Tusenvis av mennesker er rapportert drept, og krigen har ennå ikke opphørt.

Men hva skjer i Israel og Palestina den dagen krigføringen tar slutt?

Bli varslet om siste nytt: Få Nettavisen-appen til iPhone og Android her!

Midtøsten-ekspert Bjørn Olav Utvik ved UiO tror ikke Israel vil akseptere en tostatsløsning, eller en stat der både israelere og palestinere har samme rettigheter.

– Når dette ikke skjer, har vi et ytterliggående scenario på motsatt side. I den nåværende israelske regjeringen, finnes det folk som åpent sier at Israel skal styre hele det gamle Palestina og drive palestinerne ut. Det er et ekstremt standpunkt, sier Utvik til Nettavisen.

VIL BESTÅ: Bjørn Olav Utvik tror ikke Hamas vil totalutslettes av Israel. Foto: Olaf Christensen

Utvik tror ikke Israel fullstendig vil være i stand til å eliminere Hamas, og at nye grupper vil dukke opp i posisjonen som Hamas etterlater seg, om så skjer.

– De er definitivt ikke i stand til å eliminere Hamas som bred folkebevegelse. Den militære virksomheten vil de kunne redusere kraftig, og det vil svekke Hamas voldsomt, om noen militære ledere blir drept. Jeg vet ikke om det betyr at det ikke vil finnes noen væpnede grupper som tilhører Hamas, eller om å eliminere dem, betyr å veldig drastisk svekke dem.

Les også: NRK til Marco Elsafadi: – Beklager på det sterkeste

USA og nøkkelen

– Hvis du har rett i at Israel ikke helt kan eliminere Hamas, finnes det da noe punkt der de vil stanse krigføringen?

– Skal de stå ved ordene sine, er det ikke det. Men midt oppi all denne galskapen, finnes det tross alt politikk og maktbalanser, svarer Utvik.

En avgjørende faktor vil være om USA og president Joe Biden setter ned foten overfor Israel, ellerom de opprettholder støtten de til nå har gitt, tror Utvik.

– Jeg vil tenke at Israel kan bli presset til et mulig scenario der USA sier at det nå er slutt, og at de må trekke seg tilbake. Da vil Israels politikere gjøre som politikere er flinke til, nemlig å omdefinere målet og si at de har knust Hamas militært.

STOR INNFLYTELSE: Joe Biden og USA kan påvirke krigen på Gaza i flere retninger. Foto: AFP

– Så USA sitter med nøkkelen til å få slutt på krigføringen?

– Ja. Jeg er ikke ekspert på disse tallene om hvor mye USA gir Israel i militær støtte, men det er store tall. Hvis USA setter foten ned, om de innfører sanksjoner eller stopper hele eller deler av hjelpen de gir, vil det skape et voldsomt press på Israel.

Les også: Odd-Magnus Williamson punger ut 16.000 til regningen UD ikke vil betale: – «Fu**ing bullshit», Norge

Advarer mot Hamas-forbud

Dag Henrik Tuastad har bodd i Palestina, foreleser om Midtøsten på UiO og forsker på området. Han mener det viktigste for palestinerne, er at de samler seg politisk.

Siden 2007 har man nemlig hatt to palestinske myndigheter i området, med Hamas-regjeringen i Gaza og de palestinske selvstyremyndighetene (PLO) på Vestbredden, forteller Tuastad. Han minner om at Hamas vant det siste palestinske valget i 2006.

– Så lenge man ikke har én legitim nasjonal representasjon, får man ikke kontroll på bruken av vold. Det er egentlig problemet om Hamas ekskluderes fra palestinsk politikk. Man risikerer at de går under jorden eller gjenoppstår i en annen form.

SAMLING: UiO-forsker Dag Henrik Tuastad mener palestinerne må samle seg politisk. Foto: Universitetet i Oslo

Tuastad advarer mot å forsøke å fjerne alle som er tilknyttet Hamas fra palestinsk politikk, dersom folket ønsker dem.

– Én ting er å dømme de som sto bak terroren. Men betyr det at alle som har tilknytning til Hamas har et kollektivt ansvar for terroren, selv om de ikke var informert om den, eller kan disse ha en fremtid i palestinsk politikk, gjennom en reformert versjon av partiet, spør Tuastad.

– Hvordan vil verdenssamfunnet stille seg til politikere fra Hamas?

– Jeg tror det er enighet om at de som var ansvarlig for terroren, både de som tok beslutningen og de som gjennomførte den, ikke har noen fremtid eller kan aksepteres i palestinsk politikk. Men samtidig har Hamas som religiøs bevegelse og Hamas sin politiske fløy hatt bred appell blant den religiøse delen av det palestinske folket.

KRIG: Her er palestinere avbildet på et sykehus i det sørlige Gaza den 13.november. Foto: Reuters

– At det kristne vesten krever at kun sekulære palestinere fra Fatah og det nåværende PLO skal ha en framtid i palestinsk politikk er problematisk fordi halvparten av det palestinske folket da ekskluderes. Palestinerne må selv få velge sine representanter, Vesten kan ikke bestemme for dem hvem som skal representere dem.

– Når tror du krigføringen kan opphøre?

Jeg ser for meg at det skjer innen uker. Det er et voksende press i USA og Europa om at krigen må stanse og man mener at den skader vestlige interesser på en veldig alvorlig måte.

Les også: Netanyahus popularitet raser i Israel

– Redd for at det blir verre

Jørgen Jensehaugen er seniorforsker ved PRIO, som er et institutt for fredsforskning.

Jensehaugen synes det er utfordrende å spekulere i hva som kan skje med de palestinske områdene etter at krigen er over.

– Jeg synes det er skikkelig, skikkelig vanskelig å svare på. Gazastripen og spesielt Gaza by er fullstendig ødelagt, og vi ser en eskalering på Vestbredden, sier Jensehaugen til Nettavisen.

Les også: Én million kroner samlet inn for evakuerte fra Gaza

Han sier at situasjonen eskalerer på Vestbredden, og at bosetterne der tar over kontrollen. Det utvikler seg også en voldsbølge der, fra både bosetterne og Israels regjering, ifølge forskeren.

– Jeg er stygt redd for at det blir verre på kort sikt, og palestinske selvstyremyndigheter er også utrolig svake. De er ikke i stand til å ta over mer myndighet, sier Jensehaugen.

INGEN BEDRING: PRIO-forsker Jørgen Jensehaugen sliter med å se at det vil bli bedre for palestinerne i områdene rundt Gaza. Foto: PRIO

– Sett lite av realistiske planer

Jensehaugen er også usikker på hva som er Israels langsiktige plan i de okkuperte områdene.

De har tidligere uttalt at de ønsker å knuse Hamas, men Jensehaugen sier det er uklarhet omkring hvorvidt Israel kun ønsker å utslette Hamas som en militær trussel, eller om de også ønsker å fjerne dem som et politisk parti.

– Jeg har sett lite av realistiske planer om hva som kan komme etterpå. Jeg er stygt redd for at vi beveger oss inn i en mørk situasjon, med tanke på de menneskelige lidelsene, og med tanke på at vi ikke ser noen langtidshorisont i det hele tatt, sier han.

MANGE LIDENDE: Her blir en kvinne som ble skadd i et israelsk angrep flyttet sørover, etter å ha flyktet fra Nord-Gaza. Foto: Reuters

USAs president, Joe Biden, har nylig tatt til orde for at en tostatsløsning mellom Israel og Palestina er det eneste måten å løse konflikten på. Bidens ord imponerer ikke Jensehaugen.

– Biden stemte mot en FN-resolusjon om dette. Det er litt tomme ord fra Biden, og det er på sin plass å stille noen spørsmål om hva USA ønsker. De har snakket om dette lenge, men i ser et fravær av at de legger noen som helst tyngde bak det, sier han.

Og legger til:

– Dette har å gjøre med at USA ser på en tostatsløsning som et flott scenario, men at de ikke ønsker å gjøre noe av det som kreves for å få til det. Det vil innebære å legge et tungt press på Israel. Det medfører en politisk risiko som USA ikke er villige til å ta.

2023-11-20T22:07:09Z dg43tfdfdgfd