LEGE ADVARER MOT SKYTING MED LEKEVåPEN: – DET KAN GI ALVORLIGE øYESKADER å BLI TRUFFET

Lege advarer mot skyting med lekevåpen: – Det kan gi alvorlige øyeskader å bli truffet

(Lofotposten): Dahl er blant foreldre som reagerer etter at barn blir skutt på i Svolvær med denne type lekevåpen, med vannbaserte geleperler. Politiet uttalte tirsdag at foreldre må snakke med barna – og advarte også mot at skudd mot forbipasserende kan være straffbart.

Fastlegen og lokalpolitikeren er selv far til en 9-åring som ble utsatt for skudd fra ungdommer med disse «gel blasterne».

Overfor Våganavisa forteller han at dattera plukket med seg kulene.

Etter å ha undersøkt saken ble han svært bekymra.

– Dette er vannfylte gelekuler som er ganske stramme i konsistensen. De har en viss masse. Når utgangshastigheten er opp mot 90 sekundmeter, må man anta at det er et visst skadepotensial, sier Dahl til Lofotposten tirsdag ettermiddag.

Blant annet frykter fastlegen skader på øynene. I aller verste fall vil en kunne bli blind.

– Det er åpenbart at om ei sånn kule treffer øyet, vil det kunne gi alvorlig øyeskader. Det kan potensielt sett gi tap av synet for alltid.

Les også: 9-åringer ble beskutt med gelkuler

Dahl peker på at linsa innvendig kan bli forskjøvet og skade. Man kan også få kraftige blødninger og skader i øyet.

– Da jeg først hørte om det trodde jeg det var snakk om noe mer i vannpistol-aktig. Det var først da jeg fikk se kulene og begynte å undersøke at jeg fant ut at dette er jo nesten å regne som et våpen for avsperrede områder, sier han og mener det kan sammenlignes med paintball.

– Det går ikke an å drive å skyte på unger og andre som ikke er forberedt på dette – og uten beskyttelse. Jeg mener det i større grad må ansees som mer våpen, enn en vannpistol.

Lekevåpenet har en aldersgrense på 14 år. Denne type leketøy annonseres og selges blant annet av Elkjøp.

– Dette er ikke bra i det hele tatt. Det står klart å tydelig i produktbeskrivelsen at man ikke skal skyte på noen som ikke bruker beskyttelse. Under sikkerhet i informasjonen om produktet står det at det er anbefalt 14-årsgrense og at man bør bruke beskyttelsesbriller, uttalte Tommy Vingås, varehussjef ved Elkjøp i Lofoten tirsdag.

Etterforskningsleder Ingar Brun ved Svolvær politistasjon uttalte tidligere i dag at produktet ikke er ulovlig, men minnet om lover og regler for ordensforstyrrelse, skremmende adferd og kroppskrenkelse.

2024-05-08T15:54:32Z dg43tfdfdgfd