LøSLATER FLERE INTERNERTE ETIOPIERE

Løslater flere internerte etiopiere

Politiets utlendingsenhet og advokat André Møkkelgjerd bekrefter overfor Nettavisen at minst to etiopiere som har sittet flere uker internert på Trandum utlendingsinternat mandag er løslatt.

– Jeg vet foreløpig ikke noe annet enn at de løslates. Det gjelder også flere, opplyser Møkkelgjerd når Nettavisen mandag ettermiddag spør om to av hans klienter.

På direkte spørsmål til Politiets utlendingsinternat om disse to, er svaret at «de er løslatt». Den ene av disse, en 34 år gammel kvinne, ble satt på flyet til Addis Abeba fredag ifølge med to politifolk. Nettavisen snakket med henne samme dag. Hun fortalte at hun da hadde sittet internert i to måneder og to uker. Hun har bodd ni år i Norge.

Kilder sier til Nettavisen at tvangsreturen til Addis Abeba endte med at etiopiske myndigheter avviste grunnlaget for å ta henne imot. Etter 15 timers ventetid på flyplassen, måtte følget returnere til Oslo.

En av dem som er løslatt mandag er Samuel Zegeli, som Nettavisen møtte på Trandum i april.

– Det er vanskelig å beskrive hva jeg føler nå. Vi vet ikke hva som skjer framover. Vi har fortsatt en jobb å gjøre når det gjelder denne gruppen med etiopiere og hva som skal skje, men akkurat nå føler jeg glede, sier Samuel Zegeli på telefon til Nettavisen.

Han forteller at han er på vei tilbake til Ålesund der har han har bodd de siste årene.

Samuel kom til Norge for 15 år siden, som 19-åring og har blant annet vært kaptein for Frelselsarmeens gatefotballlag i Ålesund.

Etter det Nettavisen erfarer er det totalt snakk om fem etiopiere som var internert, som nå er løslatt. Totalt har rundt 20 etiopiere sittet internert på Trandum i påvente av tvangsretur. En av dem, Mulualem «Mulu» Fikadu, ble sendt ut 24. april og befinner seg fortsatt i Addis Abeba.

Nettavisen kjenner ikke bakgrunnen for løslatelsen av flere internerte mandag, men vet at Tilsynsrådet for tvangsreturer har stilt flere spørsmål til Politiets utlendingsenhet om de siste tvangsreturene.

Pressevakt i Politiets utlendingsenhet, som har ansvar for uttransporteringene, sier til Nettavisen mandag ettermiddag at de «ikke kan kommentere enkeltsaker».

2024-05-06T13:01:42Z dg43tfdfdgfd