MEDIER: SELV PUTINS INNERSTE KRETS TVILER På PRESIDENTENS PåSTAND

Medier: Selv Putins innerste krets tviler på presidentens påstand

Flere av Vladimir Putins nære allierte avviser presidentens påstand om at Ukraina var involvert i terrorangrepet i Moskva.

Fredag stormet fire bevæpnede menn inn en konsert i konsertarenaen Crocus City Hall der de begynte å skyte rundt seg. 140 personer ble drept og over 100 skadet.

TERROR-RAMMET: Crocus City Hall ble også påtent i forbindelse med terrorangrepet fredag. Foto: Maxim Shemetov (Reuters/NTB)

Les også:

Les også: – En knipe for Putin

Putin selv var til stede

Den amerikanske avisen Bloomberg skriver at de har snakket med fire personer med nær tilknytning til Kreml.

De får av sine kilder opplyst at kun noen få i Russlands økonomiske og politiske elite mener at Ukraina stod bak angrepet.

Avisen skriver at dette ble drøftet under et møte der man sammen ble enige om at det ikke var noen tilknytning til Ukraina å spore. Putin selv deltok på dette møtet.

Likevel har Putin offentlig vært tydelig på at han mener Ukraina var involvert i angrepet. Presidenten har sagt at angrepet ble utført av radikale islamister, men at angrepet var en del av Ukrainas angrep mot Russland.

Les også:

Les også: Skrekkbilder fra Russland skal vise tortur av terror-anklaget

Også sjef for Russlands etterretningstjeneste (FSB) og og lederen for det russiske sikkerhetsrådet har uttalt at de mener Ukraina på en eller annen måte var involvert i terrorangrepet.

– Vi mener at handlingen ble utført både av de radikale islamistene selv og ble støttet av vestlige etterretningstjenester, sa FSB-sjef Aleksandr Bortnikov til den statlig styrte nyhetsbyrået Tass.

NÆR PUTIN: FSB-sjef Aleksander Bortnikov avbildet med Putin som på slutten av 90-tallet selv var NTB-sjef. Foto: Alexei Nikolsky (AP/NTB)

I tillegg til å mene at Ukraina var i involvert, tar Bortnikov også til orde for at Storbritannia og USA var involvert.

Onsdag fortsatte talsperson for det russiske utenriksdepartementet, Maria Zakharova, å så tvil om at IS alene stod bak terrorangrepet i Moskva.

– Det er ekstremt vanskelig å tro at IS har hatt kapasitet til å gjennomføre terrorangrepet, sa Zakharova på en pressekonferanse.

Les også:

Les også: Terroristene risikerer «dødsstraff» i fengsel

Sjokkert over sviktende sikkerhet

Elleve personer er pågrepet i forbindelse med angrepet, deriblant fire tadsjikiske menn som skal ha utført selve angrepet. Fra russisk hold har det blitt påstått at gjerningsmennene ble pågrepet nær grensen, mens de med bil var på vei til Ukraina. Hvorvidt dette stemmer er ikke bevist.

Den britiske avisen The Telegraph får av sine kilder i Kreml opplyst at de er sjokkert over den sviktende sikkerhetsinnsatsen, som skulle hindre at et slikt angrep fant sted.

Kort tid etter angrepet i Moskva, gikk IS ut og påtok seg ansvaret. At IS står bak angrepet er noe også støttes av uttalelser fra amerikansk etterretning som i ukene i forkant gikk ut med en advarsel om at et slikt angrep kunne finne sted i Moskva i nær fremtid.

Det skal være IS sin afghanske eller sentralasiatiske fløy, kjent som ISIS-K eller ISKP, som stod bak angrepet.

Ukraina har hele veien nektet for å ha hatt noe med angrepet å gjøre.

2024-03-27T18:00:50Z dg43tfdfdgfd