MENER FLAGGOPPHENG KAN VæRE ULOVLIG: – ER DET DETTE SOM ER KANSELLERING?

Mener flaggoppheng kan være ulovlig: – Er det dette som er kansellering?

OSLO(Nettavisen): Torsdag publiserte MDG-politiker og dommer i forliksrådet, Geir Storli Jensen et innlegg på sin X-profil. Innlegget viser en innsendt melding til plan- og bygningsetaten vedrørende fasadedekorasjoner, slik som flagg som henger utenfor leilighetens vindu.

I meldingen står det:

«I over fire måneder har det hengt flagg på utsiden av fasaden og ut mot offentlig rom. Flaggenes natur kan oppfattes som en politisk ytring og kan da være ulovlig i henhold til politivedtektene paragraf 5-1, punkt 3. Flagget inneholder meningsinnhold som kan virke krenkende på en minoritet. Jeg mener det er en ulovlig fasadeendring, og ber om at det blir vedtak om tilbakeføring av fasade.»

– Det er bra at folk viser sin støtte i saker som er viktige for dem. Jeg synes klagen var mer en festlig kuriositet, sier Storli Jensen til Nettavisen.

BYDELSUTVALGSLEDER: Geir Storli Jensen er tidligere bydelsutvalgsleder i Oslo kommune. Foto: Privat

På X spøker han med at det vil bli mye å gjøre for plan- og bygningsetaten på 17. mai, dersom det skulle blitt forbudt med flagg hengende ut av vinduet.

– Det er dumt å kaste bort plan- og bygningsetatens tid på ting som åpenbart ikke handler om ulovligheter, men om politisk uenighet.

Får støtte av Danby Choi

«Er det dette som er kansellering?», spør Storli Jensen Subjekt-redaktør Danby Choi i X-innlegget.

– På generelt grunnlag heier jeg på alle som ytrer seg i offentligheten. Det er riktig å reagere når myndighetene krever av oss å ytre oss mindre, svarer Choi når Nettavisen presenterer han for innlegget.

HEIER: Subjekt-redaktør Danby Choi heier på alle som ytrer seg i offentligheten. Foto: Martin Habbestad

– Palestina-demonstranter blir tiet og scenenektet verden rundt. Det er uhørt. Fredelige demonstrasjoner skal med loven på sin side avholdes og om nødvendig beskyttes, ikke avlyses.

Les også:

Les også: Eurovision-forbudet vekker reaksjoner: – Synes det er tragisk

Nettavisen har vært i kontakt med pressekontakt i Plan- og bygningsetaten, Atle Jan Larsen. Han skriver i en e-post at de ikke har noen kommentar til saken.

– Dette er ikke et forhold som omfattes av plan- og bygningsloven. Derfor har ikke vi noen kommentar til meldingen om en potensiell ulovlig fasadeendring.

Borettslaget har ikke svart på Nettavisens henvendelse.

PRIDE: Det henger blant annet slike pride-flagg i Oslo. Foto: Eline Hauger (Nettavisen)

– Ikke en politisak

Anthony Christopher Caffrey er advokat i Legalis. Han mener flaggoppheng ikke er en sak for politiet.

– Ytringsfriheten står veldig sterkt i landet vårt, og ytringsfriheten omfatter åpenbart flagging med regnbueflagg og det palestinske flagget. Jeg tenker derfor at dette ikke er en politisak.

Caffrey tror heller at det er en sak for borettslaget, dersom de har egne vedtekter som omfatter flagging.

Les mer:

Les også: Israel godkjenner ikke våpenhvileforslag – forhandlingene fortsetter

– Formålet med politivedtektene er å ha regler for orden og ro. Det skaper ikke verken uro eller ordensforstyrrelse som sådan, at noen flagger med et eller annet flagg fra vinduet sitt.

LOV: Advokat Anthony Christopher Caffrey mener det er lov å flagge med ulike flagg utenfor leiligheten sin. Foto: Legalis

Han legger ikke skjul på at det kan være mange som misliker at det flagges til og for ulike formål, men understreker at det ikke er en politioppgave å ta tak i dette. Snarere tvert imot.

– Ytringsfriheten er ikke bare en rett, men en plikt for staten. Staten plikter å beskytte ytringsfriheten, ellers har vi ikke ytringsfrihet. Så i den grad det er en politioppgave å gripe inn i forbindelse med flagging med for eksempel regnbueflagg eller palestinaflagg, så må det være for å beskytte den som flagger.

Les kommentaren:

Les også: Lek, latter og dødsfarlig politikk

2024-05-09T09:02:16Z dg43tfdfdgfd