MENER VENSTRE VIL «STøVSUGE» NORGE FOR SIN KRISTNE KULTURARV

Mener Venstre vil «støvsuge» Norge for sin kristne kulturarv

I dag er det Kristi himmelfartsdag og det norske folk har fått fri fra jobb.

I tillegg vil veldig mange ta seg en «inneklemt» fridag på fredagen som følger.

– Mange vet ikke hva det handler om

Det får Unge Venstre til å reagere.

– Vi vil gjøre om flere av de faste røde helligdagene til røddagskvote, fordi vi mener at mange av de gamle og kanskje overflødige helligdagene gjør seg bedre hvis folk kan bestemme mer selv, hva man vil bruke fridagene sine på, sier nestleder i Unge Venstre, Omar Svendsen-Yagci til Nettavisen.

Og fortsetter:

– Vi ser blant annet i dag om hvor mange du spør på gata om hvorfor vi har fri i dag og om de har noen ritualer, så tror jeg mange vil si at de ikke har tradisjoner i dag eller vet hva det handler om, sier.

LES OGSÅ: Norge kan bli et av de fattigste landene i Europa

Burde kunne velge

Nestlederen peker blant annet på at Norge er nødt til å gjøre «enorme» investeringer i Forsvaret vårt, og viser til at Danmark har fjernet en fridag for nettopp dette. Danmark fjernet nemlig Store bededag, som var en av elleve offisielle helligdager i landet, til store protester.

Dette skjedde etter at regjeringen i landet regnet ut at fridagen ville gi 3,2 milliarder danske kroner ekstra i statskassa hvis den ble omgjort til en arbeidsdag.

– Norge bør vurdere det samme. Vi må sikre vår egen sikkerhet mot ytre fiender, blant annet Russland.

Han understreker også at det ikke handler ikke om å fjerne fridager, men at folk skal kunne bestemme selv.

– Jeg mener at hvis vi får en røddagskvote så får alle beholde fridagene sine, så kan andre i samfunnet ta fri andre type dager. Noen ville kanskje brukt dagen til å feire Europadagen, eller 8. mai som er hele symbolet på frihet og demokrati.

FRI ANDRE DAGER: – Jeg mener at hvis vi får en røddagskvote så får alle beholde fridagene sine, så kan andre i samfunnet ta fri andre type dager, sier Omar Yagci i Unge Venstre. Foto: Saeed Zubair

«Lei og oppgitt»

På alle helligdager, inkludert Kristi himmelfartsdag, er det helligdagsfred, som blant annet betyr at man ikke skal lage unødvendig støy.

– Jeg mener at regler som skal forby til å klippe gress og lignende på en vanlig dag, er overformynderi som bare gjør livene til folk vanskeligere.

LES OGSÅ: Ryster USA: – Burde skremme alle

Leder av Kristelig folkepartis ungdom (KrFU), Hadle Bjuland, sier til Nettavisen at han er «lei og oppgitt» over Venstres retorikk.

– Jeg blir ganske lei og oppgitt over at Venstre bruker enhver anledning de kan for å støvsuge Norge for sin kristne kulturarv. I mer usikre tider så mener jeg at det er desto viktigere å hegne om vår kristne kulturarv. Vi må ha et trygt fundament å bygge samfunnet på, og helligdager er en del av dette. Felles røde dager er viktig for mange.

– Venstre vil svekke den kristne kulturarven

Han er klar på at «helligdagspotter» ikke vil være det samme som en helligdag, og mener vi mister noe samlende i samfunnet med den ordningen.

– Venstre snakker om helligdagspotter, men det er ikke det samme. Da vil folk ha fri på forskjellige tidspunkt. Felles fridager er med på å bygge kultur og samhold. Det er også bra for familie og fellesskap og fridager sammen til tider, hvor man kan koble av fra et samfunn som er veldig opptatt av krav og resultater, mener lederen i ungdomspartiet.

LES OGSÅ: Fire måneder med flagg: Mener politiet må gripe inn

På spørsmål om han har forståelse for at folk reagerer på helligdagsfreden, og det faktum at man ikke for eksempel kan handle alkohol på en dag som for mange er helt vanlig, svarer han at Venstre bagatelliserer det hele.

– Jeg synes at det er hele problemet. Venstre bruker enhver anledning for å svekke den kristne kulturarven i samfunnet. De kan like det eller ikke, men det er fakta at vi aldri hatt alle disse verdiene våre uten den kristne kulturarven. Den mener jeg at venstre bagatelliserer betydningen av. At de nå igjen prøver å ødelegge den kristne kulturen, det blir jeg veldig oppgitt av. Jeg er lei av disse omkampene hvert eneste år.

2024-05-09T12:27:52Z dg43tfdfdgfd