NORSKE VENNER ETTER TVANGSRETUR: – VI ER REDDE FOR HAM

Norske venner etter tvangsretur: – Vi er redde for ham

Uttransporteringen av Mulualem «Mulu» Fikadu, som var 15 år gammel da han kom til Norge, er den første av flere Etiopia-saker som lenge har stått på vent.

Fosterfamilien på Modum fortviler og sier de i det lengste hadde håpet på en løsning.

– Tre politifolk, en kvinne og to menn, fulgte meg på flyet til Etiopia. Jeg ble tvunget til å signere og mottok 100 dollar i kontanter. Så etterlot de meg her og ønsket lykke til, forteller Mulualem på telefon fra Addis Abeba, et døgn etter at han landet.

Les også:

Les også: UD justerer reiseråd for Etiopia

Blir rådet til ikke å gå ut

– Jeg har ikke pass eller dokumenter, forteller han til Nettavisen.

– Blir jeg stoppet i en kontroll, vil jeg bli bedt om å vise legitimasjon, sier han. Det eneste han har å vise til er et skjema hvor det står «Passport receipt» og hvor etiopiske myndigheter har skrevet navnet hans. Inntil videre er han blitt rådet til ikke å gå ut.

Han forteller at han foreløpig kan bo hos en venn i Addis Abeba.

SENDT UT: – Tre politifolk, en kvinne og to menn, fulgte meg på flyet til Etiopia, forteller Mulu til Nettavisen. Foto: Privat

15 år i Norge

Etter 15 år i Norge, der Modum i Buskerud har vært hans hjemsted, og etter å ha nektet å forlate landet frivillig, ble 29-åringen onsdag hentet på Politiets utlendingsinternat på Trandum og satt på flyet som landet torsdag morgen.

Mulualem sendes ut fordi han har fått avslått på sin søknad om beskyttelse i Norge. Tre ganger har han forsøkt å omgjøre vedtaket, men hver gang har han fått avslag.

– Jeg har mistet familie her. Jeg har opplevd vonde ting. Det er forandring her, men det er fortsatt ikke trygt her, sier han om Etiopia.

I Utenriksdepartementets reiseråd til nordmenn omtales situasjonen i Etiopia som «flytende og kompleks».

Les:

Les også: Tidligere utenriksminister om Etiopia-sakene: – Bekymringsfullt

Norsk familie: – Vi er redde for ham

I Modum fortviler familien som har gitt Mulualem et hjem i Norge:

– Lufta går helt ut av ballongen, sier Nina Djærff om hvordan hun og resten av familien opplevde det å måtte ta farvel og høre at at han ble sendt ut.

Nina Djærff. Foto: Privat

– Vi er redde for ham. Familien hans i Etiopia er enten drept eller borte, sier hun.

Etiopieren var 15 år da han kom til Norge i 2009 og 16 år da han kom til Modum. Der fikk han også tre år på videregående skole.

– Jeg har vært både søster og mor for ham, sier Djærff.

Les også:

Les også: Samuel har bodd her i 15 år – nå kaster Norge ham ut

Les også: UNE om situasjonen i Etiopia

Mener grunnlaget for avslag er feil

– Vi har støttet ham, men han har også vært en utrolig ressurs for vår familie. Noe av det første han gjorde da han fikk penger var å kjøpe et nytt kjøleskap til mamma. Han var så glad for å kunne bidra, forteller Djærf.

– Ja, han har oppholdt seg ulovlig i Norge, men han ble avvist på grunnlag av forklaringen han ga i første avhør, som 15-åring. Da var han redd og sa ikke mye. Da han endelig våget å fortelle, fikk jeg høre om noe av det han har opplevd, ting som overgår det jeg kan forestille meg, sier hun.

– Han kom fra en krigssituasjon i hjemlandet som barn til Norge. I Etiopia hadde han opplevd at faren døde og at han ble fengslet sammen med moren. Vi mener grunnlaget for å avslå hans søknad om opphold i Norge har vært feil hele veien, sier hun.

Familien har fått støtte fra blant andre NOAS og Amnesty International, og kan vise til anbefalinger fra lege, psykolog og psykiater. Ikke noe av dette har ført fram.

Den norske returstoppen til Etiopia ble opphevet i mai 2022. Så langt i år har det ikke skjedd uttransportering av etiopiere. Mulualem er den første i denne gruppen.

Ifølge Norsk organisasjon for asylsøkere (NOAS) er det rundt 20 etiopiere som internert i påvente av tvangsretur.

Har «ulovlig opphold i Norge»

Politiets utlendingsenhet (PU) opplyser at det er tilsammen rundt 150 etiopiske borgere i Norge som har fått avslag på søknad om asyl og som plikter å forlate Norge. De har det som betegnes som «ulovlig opphold i Norge».

– Det er en plikt å forlate Norge og returnere til sitt hjemland når man får avslag på søknad om oppholdstillatelse. Denne plikten pålegger den enkelte selv, herunder å fremskaffe reisedokument for å kunne returnere. Dette blir alle søkere gjort kjent med i forbindelse med søknadsprosessen, uavhengig av hvilken type søknad de søker om. Dersom man velger å ignorere pålegget om å returnere til sitt hjemland, kan politiet iverksette tiltak for å gjennomføre tvangsretur, opplyser PU i et epost-svar til Nettavisen.

Norge og Etiopia har en gjeldende returavtale fra 2019.

2024-04-27T10:31:13Z dg43tfdfdgfd