NY ALKOHOLSTUDIE VEKKER OPPSIKT: – UREALISTISK

Ny alkoholstudie vekker oppsikt: – Urealistisk

En sval halvliter, leskende pina coladas eller en sydende aperol spritz. Ja, vi har alle vår favoritt når gradestokken viser sommertemperatur og kroppen skal kjøles ned i varmen. Men like fort som promillen stiger i solveggen, melder det evige spørsmålet seg; Hvor mye og hvor mange kan man drikke av disse enheten, før helsen tar skade?

Det spørsmålet blir nok stilt av flere nordmenn denne uken, når gradestokken sniker seg opp mot 25 grader flere steder i landet.

Les også:

Les også: Opplevde marerittet bak scenen: – Fryktet det verste

Nå avslører en ny, svensk studie at selv fem glass med vin i uken fører til en økt sjanse for hjerteflimmer.

– Det mest overraskende er at selv på dette nivået av alkoholforbruk er det økt risiko hos menn, men ikke hos kvinner, forteller Cecilia Johansson til SVT.

– Avkrefter alkohol-myte

Studien fra universitetet i Umeå viser at 4,8 glass med vin i uken øker risikoen for hjerteproblemer hos menn.

Til Nettavisen forteller Jørgen Bramness, seniorforsker på rus ved FHI, at dette føyer seg inn i rekken av studier som prøver å finne en sammenheng mellom alkoholinntak og sykdommer.

Les også: Hvor ofte drikker du?

– Studier har gått fra at litt alkohol kan være beskyttende for hjertet, mens noen studier finner at det er en skadelig effekt. Med andre ord: Vi kan ikke drikke for helsens skyld, sier han.

Les også:

Les også: Ny slankemedisin vekker oppsikt: – Banebrytende

Bramness mener funnene viser en lett økning i hjerteflimmer.

– Det interessante er at mange tror alkohol er helsebeskyttende, men mer og mer avkrefter denne myten, konstaterer forskeren.

KRITISK: Jørgen Bramnes i FHI tror ikke Norge bør sette noen grense på alkohol. Foto: ROP

Kritisk til alkohol-grense

I dag anbefaler Helsedirektoratet i sine kostråd at alkoholinntaket ikke bør overstige 20 gram alkohol per dag for menn og 10 gram alkohol per dag for kvinner. Det tilsvarer litt under to 0,33 cl øl per dag for menn og litt under 0,33 cl øl per dag for kvinner.

I Sverige er grensen i dag på 14 enheter i uka for menn og ni for kvinner. Mens Italia blant annet har grense på 40 enheter i uken.

Til Nettavisen opplyser Helsedirektoratet at de har fått i oppdrag å vurdere om det er faglig grunnlag til å lage en generell veileder om alkoholbruk, eventuelt innføre en øvre grense for alkoholinntak.

– Foreløpig tør vi ikke si om denne prosessen vil medføre endringer i myndighetenes råd til befolkningen, skriver Øyvind Giæver, avdelingsdirektør i Helsedirektoratet, til Nettavisen.

Les også:

Les også: Advarer mot ekstremt smittsom ringorm: – Mangler oversikt

Bramness er kritisk til anbefalinger på alkoholinntaket. Hovedgrunnen er at det er helseskadelig fra den første enheten man drikker, mener han.

– Dette er som å sette en strek i sanden, når helseforskningen viser at helserisikoen starter på null, så setter du ikke en grense for hvor mye folk skal drikke. Da må du heller opplyse om risikoene av å drikke, så hver enkelt kan ta den vurderingen, sier FHI-forskeren.

Anbefaler totalavhold

20. juni kommer det nye kostholdsråd for Norden. Rapporten bygger på omfattende forskning og flere hundre forskere deltar i arbeidet.

I utkastet anbefaler forskerne totalavhold fra alkohol. Årsaken er de helsemessige konsekvensene alkohol fører til.

– Jeg er kritisk til å sette en grense i det hele tatt, for det reflekterer folks holdning til risiko på en veldig rar måte. Det blir urealistisk med nulltoleranse og folk vil ha råd som er realistiske, forteller han.

Også Giæver i Helsedirektoratet mener mye tyder på at en øvre grense ikke er hensiktsmessig.

– Forskning på alkohol og helse de senere årene, ikke minst når det gjelder kreft, har nokså entydig gått i retning av at all bruk av alkohol er helseskadelig. Mye kan derfor tyde på at det ikke finnes noe forskningsmessig belegg for en helsemessig trygg, øvre grense for alkoholinntak, skriver han.

2023-06-04T07:04:15Z dg43tfdfdgfd