SENDT TILBAKE ETTER TVANGSRETUR – ETIOPIA AVVISTE NøDPASS

Sendt tilbake etter tvangsretur – Etiopia avviste nødpass

Betelhem Tamre Bitew ble fredag satt på flyet til Etiopia i en ny uttransportering fra gruppen av lengeværende etiopiere uten oppholdstillatelse i Norge. Etter 15 timer på flyplassen i Addis Abeba måtte hun og politifølget gjøre vendereis. Etiopiske myndigheter godtok ikke nødpasset norske myndigheter hadde utstedt til henne, et såkalt laissez-passer.

Mandag ble Bitew og flere andre etiopiere løslatt fra Politiets utlendingsinternat på Trandum.

Ni år i Norge

– De kom og sa at nå er jeg fri, sier kvinnen til Klassekampen tirsdag.

Betelhem har bodd i Norge i ni år, har et stort nettverk her, men har ikke fått oppholdstillatelse, skriver avisa. Hun er dermed en av flere med «ulovlig opphold».

Returen fra Addis Abeba gikk like før midnatt natt til søndag, skriver Klassekampen.

Les også:

Les også: Løslater flere internerte etiopiere: – Vanskelig å beskrive hva jeg føler

Advokat: Ikke grunnlag for internering

Bitews advokat sier til avisa at dersom Etiopia ikke vil akseptere tvangsretur, faller grunnlaget for internering bort..

– Interneringen følger da ikke lenger et legitimt formål, sier advokaten.

En venn av Bitew, Tewodros Matebe, som reiste sammen med henne forteller til Nettavisen at hun samarbeidet godt med de to politikvinnene både før og under reisen til Addis Ababa. Ved ankomst på flyplassen i Addis Ababa, forsøkte de å gå gjennom immigrasjonskontrollen hvor de to politikvinnene leverte en rekke dokumentene utstedt av norsk politi. Etiopiske immigrasjonsmyndigheter avviste disse dokumentene, da de ikke oppfylte kravene satt av de lokale myndighetene.

Dette førte til at Betlehem og hennes eskorter tilbrakte over femten timer på flyplassen.

– Jeg var tilstede og så med egne øyne at de to politikvinnene fremviste kun laissez-passer for Betlehem som ble utstedt av norsk politi og et gammelt ID-kort. De fikk klar beskjed fra immigrasjonskontrollen at de ikke godtar et slik dokumentasjon.

Nettavisen rettet mandag en henvendelse til Politiets utlendingsenhet om tvangsreturer til Etiopia generelt, men har så langt ikke fått annet svar på denne henvendelsen enn at politiet ikke vil kommentere enkeltsaker.

2024-05-07T07:04:17Z dg43tfdfdgfd