SKREKKSCENARIO: Så MANGE VILLE DøDD I OSLO AV EN MELLOMSTOR ATOMBOMBE

Skrekkscenario: Så mange ville dødd i Oslo av en mellomstor atombombe

NASJONALMUSEET (Nettavisen): Fredag arrangeres NukeExpo på Nasjonalmuseet i Oslo. Et av temaene for den internasjonale atomvåpen-konferansen, er hva vil skje dersom Oslo blir rammet av et atomangrep.

Scenarioet er at en atombombe på 100 kilotonn detoneres 300 meter over bakken over Majorstuen.

Dette tilsvarer en mellomstor atombombe, og er cirka seks ganger kraftigere enn bomben amerikanerne slapp over Hiroshima 6. august 1945.

Det er politisk rådgiver i det internasjonale Røde Kors, Richard Lennane, som har utarbeidet Oslo-scenariet.

– Vi valgte å bruke en mellomstor bombe på 100 kilotonn, som er vanlig blant atomarsenalene på atomubåter. Så det er ikke helt utenkelig at en sånn bombe kunne blitt brukt i Oslo, sier Lennane til Nettavisen.

Scenariet tilsier at atomnedslaget ville ført til 93.000 umiddelbare dødsfall og 115.000 skadde.

– Det som skjer etterpå, avhenger av hvordan folk reagerer og responderer. Om folk flykter, hvordan vinden blåser og så videre. Men veldig mange flere folk vil bli brent. Mange vil være fastklemte i sammenraste bygninger, hvor ingen vil komme til unnsetning. Så vi kan doble antall dødsfall og triple antall skadde etter hvert, sier Lennane.

Les også: Israel har 90 atomvåpen: – Siste knappen de trykker på

EKSPERT: Richard Lennane er politisk rådgiver i Det internasjonale røde kors. Foto: Thomas Paust (Nettavisen)

Oslo-scenario:

  • Tirsdag morgen klokken 08.37. En overskyet aprildag med 11 varmegrader. Folk er på vei til jobb.
  • Folk ser plutselig et sterkt lysglimt. De som ser direkte på lyset, blir umiddelbart blindet midlertidig (i timer eller til og med dager).
  • Deretter dukker det opp en ildkule som er 900 meter i diameter. Ekstrem varmt, varmere enn solen. Alt innenfor en radius på 440 meter fra Majorstuen blir umiddelbart fordampet. Alt blir borte.
  • Deretter kommer det en kraftig trykkbølge på 5 psi (trykkenhet) innenfor en radius på 2,4 kilometer. Alt blir ødelagt. De fleste Oslo-sykehusene er innenfor denne radiusen. Nesten ingen vil overleve. Leger og sykepleiere dør eller blir skadet.
  • Trykkbølgen beveger seg videre utover, men avtar i kraft. På 6 kilometer radius er trykkbølgen på 1 psi.
  • Termisk puls/varmepuls fra detonasjonen vil antenne alt som er brennbart innenfor en radius på 2,4 kilometer. Alt vil brenne. Det meste innenfor denne sirkelen står i brann.
  • Varmepulsen vil forårsake tredjegradsforbrenning innenfor en radius på 4,6 kilometer.
  • Alle som er ute, og ikke er beskyttet, vil få tredjegradsforbrenning.
  • Radioaktiv stråling deles inn i to typer: Den umiddelbare direkte strålingen og nedfallet. Den umiddelbare strålingen utløses av selve detonasjonen, som vil sannsynligvis være dødelig dose på omtrent 2 kilometer radius - for dem som ikke allerede er døde.
  • Vindstyrke og vindretning vil avgjøre hvor mange som blir rammet av radioaktivt nedfall.

– Totalt kaos

Jeg bor i utkanten av seks kilometer-radiusen fra nedslagsfeltet (Majorstuen). Hva vil være min og min families sjanse for å overleve, Lennane?

– Ikke så helt galt. Du og familien din vil muligens være skadet av glass fordi vinduene har blåst inn som følge av trykkbølgen. Hvis du tar samme forholdsregler som ved et jordskjelv, og holder deg borte fra vinduene, så vil du kanskje være ok, sier Lennane.

– Men så er det radioaktiv nedfall, panikk, elektrisiteten er borte. Det er ikke noen form for kommunikasjon. Det er kanskje ikke noe vannforsyning. Det er totalt kaos, sier han.

– Hva med radioaktiv stråling. Vil man ikke dø av det når vinduene er knust, Lennane?

– På den avstanden fra nedslagsfeltet trenger du ikke å bekymre deg så mye for den direkte strålingen fra detonasjonen, men hvis nedfallet blåser i din retning så kan du bli radioaktivt forurenset og bli syk og dø, sier han.

Les også: Atomfrykt i Midtøsten: – Vi er alltid bekymret for dette

SKREMMENDE: Generalsekretær i Norsk Folkehjelp, Raymond Johansen, synes Oslo-scenariet er skremmende. Foto: Thomas Paust (Nettavisen).

Skremmende

NukeExpo arrangeres av Norsk Folkehjelp og Røde Kors. Generalsekretær i Norsk Folkehjelp, Raymond Johansen, er selv til stede under hele konferansen.

– Konsekvensene er skremmende, sier Johansen til Nettavisen etter å ha sett presentasjonen som tar for seg Oslo-scenariet.

– Aldri før har det vært sagt så ofte, og ikke minst fra et naboland, at de kan være villige til å bruke atomvåpen. Vi må ikke bli immune, sier han.

Både president Vladimir Putin og ekspresident Dmitrij Mevedev har siden Ukraina-invasjonen i 2022 regelmessig truet Vesten med atomvåpen.

– En atomkrig kan til og med gå av ved et uhell eller utilsiktet. Jo flere som har atomvåpen, jo flere steder atomvåpen er utplassert, desto større fare for at det kan skje, sier Johansen.

Les også: Truer med tredje verdenskrig: – Putins verktøykasse begynner å bli ganske tom

– Blir du engstelig når du hører Putin og Medvedev gjenta disse atomtruslene, Johansen?

– Jeg blir antakeligvis altfor lite engstelig, og det er problemet. Vi snakker mye om avskrekking – at det er så fint at vi har atomvåpen sånn at krigen ikke utvides. Men nå er vi nødt til å snakke om nedrustning. Og for å få det til, må vi snakke om de enorme konsekvensene av en atomkrig, sier den tidligere Oslo-byrådslederen.

– Vi som snakker om nedrustning blir sett på som naive, mens de som snakker om avskrekking blir sett på som realistiske. Det er bare sant til det ikke er sant lenger. Og konsekvensene av at det ikke er sant lenger, er at det har gått av en atombombe, sier Johansen.

2024-04-26T19:13:34Z dg43tfdfdgfd