Slik skal politiet ha avslørt identiteten til norsk kvinne i terrorsak
Bli varslet om siste nytt: Få Nettavisen-appen til iPhone og Android her!
Forrige uke ble det kjent at en norsk kvinne som befinner seg i Syria er siktet for medvirkning til terrorangrepet i Oslo 25. juni i fjor.
Nettavisen avslørte deretter hvilke konkrete meldinger i en terrorchat politiet mener danner grunnlaget for siktelsen. I flere uker hadde kvinnen flere chat-samtaler med det hun trodde var en IS-kriger, men som i virkeligheten var en hemmelig agent fra Etterretningstjenesten.
Les også: Fakta om masseskytingen i Oslo
I en chat på meldingstjenesten Telegram hadde kvinnen brukernavnet «Me». Men politiet mener bestemt at dette er den nå terrorsiktede kvinnen i 30-årene som skriver meldingene.
Politiet ønsker ikke å si noe om hvorfor de mener er så sikker på at det er Oslo-kvinnen, men Nettavisen kan nå avsløre hvordan politiet mener å ha avslørt identiteten hennes.
Nettavisen trenger tips fra publikum. Her kan du tipse vår journalist på mail, eller gjøre henvendelser gjennom kryptert kommunikasjon på Signal eller WhatsApp.
AVSLØRTE SEG SELV: Ifølge rapporter i Oslo-politiet gir den siktede kvinnen flere identifiserende opplysninger om seg selv. Foto: Illustrasjon: Sigrid Moe (Nettavisen)
Ifølge Nettavisens opplysninger skal flere etterforskere hos Felles enhet for etterretning og etterforskning (FEE) i Oslo politidistrikt ha bidratt i etterforskningen av terrorchatten. Dette er enheten som etterforsker de groveste sakene i hovedstaden.
Nettavisen får opplyst at noe av det som gjør at de er sikre på at brukeren «Me» er kvinnen i 30-årene blant annet er disse opplysningene:
Det har ikke lykkes for Nettavisen å få kontakt med kvinnens forsvarer, Petar Sekulic, for kommentarer til denne saken. Forrige uke uttalte han at han ikke hadde fått kontakt med henne.
Til sammen to mennesker ble drept i terrorangrepet som tiltalte Zaniar Matapour gjennomførte med en maskinpistol og en pistol. I tillegg ble ni personer påført skuddskader. Det er til sammen 266 fornærmede i saken. En rettssak mot Matapour starter 11. mars 2024.
TATT I VÅPENSAK: Denne maskinpistolen fra en straffesak i 2017 er tilsvarende det våpenet Matapour brukte under terrorangrepet i fjor. Foto: Politiet
I terrorsaken er den ekstreme islamisten Arfan Bhatti også siktet, i tillegg til to menn i 30- og 40-årene. Bhatti har hele tiden nektet straffskyld.
Ingen av de involverte har forklart seg for politiet etter at de ble siktet.
Les også: Slik ble norsk IS-kvinne lurt trill rundt av den hemmelige agenten
Les også: Dette er politiets oppsummering av terrorchatten
– Hva er det som gjør at politiet er sikker på at det er den siktede kvinnen som er avsender av meldingene?, spurte Nettavisen politiet i Oslo forrige uke.
– Politiet ønsker ikke å kommentere detaljer i etterforskningsmaterialet. Etterforskningen mot kvinnen pågår og det er for tidlig å konkludere. Saken er kompleks, og det foretas grundige undersøkelser for å belyse alle sider av hendelsen, svarte politiadvokat Ingvild Myrold i en mail til Nettavisen.
TAUS: Politiadvokat Ingvild Myrold. Foto: Fredrik Varfjell (NTB)
Selv om det er politiet som etterforsker terrorsaken hadde også Etterretningstjenesten og Politiets sikkerhetstjeneste (PST) indikasjoner på identiteten til kvinnen i forkant av terrorangrepet.
Nettavisen sitter også på opplysninger om annen informasjon som kommer fram i den såkalte terrorchatten som identifiserer kvinnen.
Her omtales brukeren «Me» noen ganger ved teknonymet «Um XX (navnet på ett av barna hennes)», som oversatt betyr «mor til XX». Andre hun chatter med, som kjenner henne godt, omtaler henne også ved det samme kallenavnet.
Politiet mener også at denne meldingen bidrar til å avsløre identiteten hennes:
– Akhi (bror), I have been on this path for around 10 years. I am not a child and I'm not new in this, alhamdulillah (takket være Gud, all ære til Allah).
HEMMELIG AGENT: Etterretningstjenesten hadde informasjon om et mulig terrorangrep før det skjedde. Foto: ILLUSTRASJON: Sigrid Moe (Nettavisen)
Meldingen ble sendt fra kvinnen til den hemmelige agenten 8. juli 2022, to uker etter terrorangrepet.
Ifølge Nettavisens opplysninger knytter politiet opplysningene i denne meldingen til at hun har vært et kjent navn i islamistmiljøet i Norge i overkant av ti år. Hun har også deltatt i offentlige debatter.
Kvinnen i 30-årene er norsk statsborger og har tidligere vært en kjent ekstrem islamist i Norge. For rundt ti år siden dro hun til Syria.
Hun har vært gift med ulike ekstreme islamister, også i Syria. Ekteskapene skal ha vært såkalte shariaekteskap, altså ekteskap inngått etter islamsk skikk.