STERKE REAKSJONER På NORGES ANERKJENNELSE AV PALESTINA

Sterke reaksjoner på Norges anerkjennelse av Palestina

MARMORHALLEN (Nettavisen): Norge følger nå etter 143 FN-land, og anerkjenner Palestina som stat. Det gjør også Irland og Spania.

– Både palestinere og israelere har rett til å leve i fred i hver sin stat, sier Støre.

Han mener å anerkjenne Palestina gir ny kraft i målet om en tostatsløsning.

– Vi må holde liv i det som kan gi et trygt hjem for israelere og palestinere, sier statsministeren.

Les også: Er det riktig å anerkjenne Palestina som stat?

Tar grep umiddelbart

Som følge av anerkjennelsen tar Israel umiddelbart grep.

AFP melder at Israel henter hjem sine diplomatiske utsendinger fra Norge og Irland fordi landene har besluttet å anerkjenne Palestina som selvstendig stat.

– I dag sender jeg et tydelig budskap til Irland og Norge: Israel vil ikke la dette passere i stillhet. Jeg har nettopp beordret hjemkalling av de israelske ambassadørene til Dublin og Oslo til Israel for ytterligere konsultasjoner i Jerusalem, sier Israels utenriksminister Israel Katz i en uttalelse gjengitt av AFP.

Utenriksminister Espen Barth Eide fikk spørsmål om Israels umiddelbare beslutning på pressekonferansen.

– Norge er en venn av Israel og har tenkt å fortsette å være det. Det er kjent at vi er uenige med en rekke sider ved nåværende regjerings politikk. Hva de gjør er opp til dem, men vi mener det er riktig, sier Barth Eide.

SENDES TIL ISRAEL: Israels ambassadør Avi Nir-Feldklein sendes tilbake til hjemlandet. Foto: Emilie Holtet

Hamas takker Norge

Hamas, som har stor innflytelse i Gaza, jubler over Norges standpunkt.

– Dette er et historisk vendepunkt i Europa, og jeg er sikker på at mange land vil følge dette veldig viktige skrittet for å styrke den palestinske sakens posisjon på et internasjonalt nivå, sier Bassem Naeem, talsperson for internasjonale relasjoner i Hamas, til TV 2.

Han er ikke overrasket over avgjørelsen.

– Vi har alltid nytt godt av sterk støtte fra Norge, både til den palestinske saken og til det palestinske folks rettigheter, sier Naeem.

Barth Eide svarer slik etter Hamas-ros:

– Vi har samordnet oss med palestinske myndigheter, ikke med Hamas. Dette er en støtte til de moderate kreftene, noe som er motkreftene til Hamas, sier utenriksministeren til Nettavisen.

– Støtten vår er tydelig. Det er til en fredlig prosess mot en tostatsløsning. Det er en dyp konflikt, og da jeg møtte Mahmoud Abbas viste han tydelig motstand mot Hamas, sier han videre.

Listhaug tordner

Han understreker at også Israel er orientert.

– Jeg vet at anerkjennelse vil vekke reaksjoner – særlig fra Israel. Myndighetene er informert om vår beslutning, sier Støre.

– Norge er en venn av Israel og Norge er en venn av Palestina.

Det har allerede vekket reaksjoner, og Frp går hardt ut mot regjeringens beslutning.

Frp-leder Sylvi Listhaug reagerer på at regjeringen anerkjenner Palestina nå og mener dette indirekte vil belønne Hamas' terrorhandlinger mot Israel.

– Fremskrittspartiet støtter en tostatsløsning i Midtøsten. Men en opprettelse av en palestinsk stat må være en del av en fremforhandlet løsning, og vi må også være sikre på at vi ikke anerkjenner det som kan bli et islamistisk diktatur. En anerkjennelse nå er i realiteten en styrking av krefter som ikke ønsker forhandlinger og kompromisser, sier Listhaug i en e-post til NTB.

REAGERER: Frp-leder Sylvi Listhaug går hardt ut mot anerkjennelsen av Palestina. Foto: Terje Pedersen

– Setter fredsarbeidet tilbake

Også Høyre-leder Erna Solberg reagerer.

– Som Høyre har gitt uttrykk for flere ganger, må en slik anerkjennelse skje på det tidspunktet den best kan bidra til en politisk løsning på Israel/Palestina-konflikten. Det uttrykte også et bredt flertall i Stortinget i november i fjor, sier Høyre-leder Erna Solberg og leder av Stortingets utenrikskomité, Ine Eriksen Søreide i en felles uttalelse.

– Dette er regjeringens beslutning, men Høyre er usikre på om å gjøre dette akkurat nå, vil ta oss nærmere en politisk løsning på denne konflikten, fortsetter de.

STUSSER: Erna Solberg er usikker på om timingen for anerkjennelse er riktig. Foto: Terje Pedersen

KrF motsetter seg også regjeringens beslutning. Utenrikspolitisk talsperson Dag-Inge Ulstein er overrasket over beslutningen, og mener regjeringen har gitt opp en fredsløsning.

– KrF ønsker å anerkjenne Palestina når en fredsløsning mellom begge parter er på plass, men en anerkjennelse av Palestina i dag setter tvert om fredsarbeidet tilbake, sier Ulstein.

KrF-politikeren mener regjeringen er presset til det han omtaler som en «symbolhandling».

– I verste fall kan det parkere alt som ligner på en fredsprosess, sier han.

Les også:

Les også: Barket sammen i «Debatten»: – Absurd debatt

Jubler over beslutningen

Det er imidlertid også mange positive reaksjoner på beslutningen. Blant dem som jubler er LO.

– Dette er noe LO har jobbet for lenge. Vi gratulerer Norge og palestinerne, sier LO-leder Peggy Hessen Følsvik.

Fram til nå har 143 land anerkjent Palestina. Det samme har FNs generalforsamling gjort. Nå er det altså tre land til som anerkjenner Palestina.

– Norge er her i godt selskap med Spania og Irland. Vi er glade for at vi har en regjering som holder det den lover, som står støtt på Folkeretten og som går i allianse med andre land om å bidra til løsninger, sier Hessen Følsvik.

Også MDG og leder Arild Hermstad er fornøyde.

– Det er en gladnyhet at regjeringen nå gjør det eneste rette og anerkjenner palestana som egen stat. Det er jo ikke en dag for tidlig, men det har en god symbolsk effekt at vi gjør det samtidig som flere andre europeiske land

– Kan ikke vente

Siden Oslo-avtalene for drøyt 30 år siden har Norge og mange andre land forsøkt en strategi hvor anerkjennelse skulle komme etter en fredsløsning. Det har ikke fungert, mener regjeringen.

– I fraværet av en fredsprosess og politisk løsning på konflikten har utviklingen har gått i feil retning. Verken palestinerne eller israelerne kan leve sine liv i sikkerhet. Vi må derfor tenke annerledes og handle deretter. En anerkjennelse kan ikke lenger vente til etter en fredsløsning, sier Støre.

Det var onsdag morgen at Støre og Barth Eide møtte pressen for å annonsere Norges standpunkt.

Disse landene følger etter

Den norske pressekonferansen skjer samme dag som Spanias statsminister Pedro Sánchez har varslet at de vil anerkjenne Palestina som en egen stat og hvilken dato anerkjennelsen skal tre i kraft fra.

Irland, Malta og Slovenia har også kommet med signaler i det siste om at de forbereder seg på å anerkjenne Palestina som en selvstendig stat.

Norges formelle anerkjennelse av Palestina vil tre i kraft tirsdag 28. mai 2024, som er samme dato som flere nærstående europeiske land vil anerkjenne Palestina. Disse landene vil selv annonsere sin kommende anerkjennelse. Fra før har 143 land anerkjent Palestina.

Støre sier at USA er orientert og har vært tett på prosessen.

2024-05-22T07:00:16Z dg43tfdfdgfd