TILTALT FOR å HA TATT IMOT 150 KILO KOKAIN: – TRODDE DET VAR HASJ

Tiltalt for å ha tatt imot 150 kilo kokain: – Trodde det var hasj

En 26 år gammel mann er en av fem tiltalte i kokain-saken som starter i Hordaland tingrett tirsdag 7. mai. Mannens forsvarer, Øystein Storrvik, sier til Nettavisen at hans klient delvis erkjenner straffskyld i saken.

– Mannen trodde det var hasj han skulle hente. Ikke kokain, opplyser Storrvik.

AKTOR: Aktor Benedicte Hordnes Hordnes sier politiet i Husnes-saken har delt opplysninger med kolleger internasjonalt, blant annet Albania. Foto: Marit Hommedal (NTB)

Vestlandets største beslag

I april 2023 kom et skip seilende fra Brasil til Husnes i Kvinnherad kommune med 150 kilo kokain gjemt under vannlinjen. På land i den lille bygda ventet et team med biler, dykker og utstyr.

I skjul for smuglerne ventet også tollere, politi og Kystvakten. Det resulterte i det største kokain-beslaget som så langt er gjort på Vestlandet.

REKORDBESLAG: Kokainbeslaget i Husnes i 2023 var det største hittil på Vestlandet. I alt ble det funnet 150 kilo med kokain. Foto: Tolletaten

I norsk og europeisk perspektiv føyer beslaget seg inn i en økende trend. EU-senteret for narkotikaovervåkning (EMCDDA) har advart sine medlemsstater og sier kriminelle nettverk i økende grad vil smugle kokain fra Sør-Amerika til mindre havner i EU og naboland der bakmennene opplever at havnesikkerheten er lavere. I Norge har Kripos sagt at «kokaintsunamien» fra Sør-Amerika kan komme til å treffe Norge med styrke.

Ifølge tiltalen var det en nøye planlagt og godt koordinert kriminell operasjon som ble avslørt i Husnes natt til 13. april i fjor.

Les også:

Les også: Tolldirektør om kokaintrusselen: – Det er vi som er førstelinjen

Dykket etter kokain

Kokain-partiet var gjemt under sjøvannsinntaket på lasteskipet «Nordloire» og det ble hentet av en 46 år gammel mann som brukte dykkerutstyr. Han hadde hjelp av en nå 33 år gammel kvinne. Hun bisto ifølge tiltalen i den forutgående planleggingen, med innkjøp av dykkerutstyr i Bergen, tolking og ved å håndterte dykkerutstyret før selve dykket. Hun transporterte også 46-åringen til og fra.

To andre, en 27-åring og en 30-åring, skal ha bistått under planleggingen og forarbeidet den aktuelle natten. De skal ha hentet dykkerutstyr på Gardermoen, fraktet dykkerutstyr til Husnes og mottatt narkotika-partiet i vannkanten.

En fjerde mann, 26-åringen som Øystein Storrvik forsvarer, skal ha bistått i planlegging og ha vært med å ta imot partiet da det ble hentet opp av vannet og lagt i en bil han kjørte.

Opprinnelig var seks personer siktet og varetektsfengslet. Sjettemann døde i fengsel i Froland og han er ikke med i tiltalen.

Tiltalen er utferdiget av statsadvokaten etter beslutning fra riksadvokaten.

Politiet bruker «mafiaparagrafen»

I tiltalen vises det til flere punkter i straffeloven:

  • Straffelovens paragraf 232 (om grov narkotikaovertredelse)
  • Straffelovens paragraf 231 om «narkotikaovertredelse»
  • Straffelovens paragraf 79 c, den såkalte mafiaparagrafen som åpner for å gi organiserte grupper av kriminelle strengere straff gjennom et straffetillegg på inntil seks års fengsel til den egentlige dommen. Definisjonen av en organisert kriminell gruppe ifølge loven er et «samarbeid mellom tre eller flere personer» som har tenkt å begå en straffbar handling som kan straffes med fengsel i minst 3 år.

I tiltalen understrekes det at narkotika-partiet det er snakk om her, 150 kilo kokain, er «en meget betydelig mengde».

Les også: Husnes-beslaget: De tiltalte

– Albansk nettverk

– Paragraf 79c er brukt her fordi det gjelder et organisert, kriminelt nettverk, i dette tilfellet et albansk nettverk. Kravet i denne lovbestemmelsen er at det skal være minst tre personer, og her er det fem, sier aktor i saken, statsadvokat Benedicte Hordnes, til Nettavisen.

Hun sier tiltalen beskriver aktørenes ulike roller hvor to har vært sentrale i selve dykkeoperasjonen, én har mottatt stoffet og to andre har vært sentrale på andre måter.

Hordnes sier at politiet i denne saken har delt opplysninger med kolleger internasjonalt, blant annet Albania.

Lasteskipet «Nordloire» kom forøvrig til Kvinnherad i fullt lovlig ærend. Det er et av skipene som går fra industriselskapet Hydros gruver i Brasil med alumina, utvinnet fra selskapets bauksitt-gruver. I Norge går råstoffet inn i produksjonen på Hydros aluminiumsverk. Til Nettavisen har politiet sagt at kapteinen på skipet er utenfor mistanke.

FORSVARER: Advokat Kai-Inge Gavle er forsvarer for én av de fem tiltalte i Husnes-saken, en 27-åring. Mannen erkjenner ikke straffskyld. Arkivfoto. Foto: Paul S. Amundsen (NTB)

2024-05-06T19:42:52Z dg43tfdfdgfd