Vil tilby nordmenn «rent blod»: – Høres bare merkelig ut
Sveitsiske SafeBlood Donation tilbyr folk det de hevder er «rene» blodoverføringer. Organisasjonen skylder på mRNA-vaksinene som har vært brukt mot koronaviruset for det plutselig behovet for «rent» blod.
Selskapet reklamerer for at alle kan bli medlemmer, men at kun de uvaksinerte kan gi blod. Organisasjonen reklamerer også med at de jobber intenst med å skaffe et tilbud til nordmenn.
– Det høres bare merkelig ut, svarer Preben Aavitsland, fagdirektør ved FHI når Nettavisen spør hva han tenker om tilbudet og planene til SafeBlood Donation.
Siden Norge ikke tillater personer å velge hvor man skal få blodtranspasjoner fra, skriver organisasjonen at man bør og kan reise til klinikker i USA og Afrika.
– Altså, betale hundretusener av kroner for å være sikret at blodet som eventuelt gis under operasjonen, er fra uvaksinerte? Det er penger ut av vinduet. Men sikkert god business for disse klinikkene, sier Aavitsland.
Samtidig forklarer han hvorfor ideen om «rent blod» ikke er nødvendig.
– Innholdet i koronavaksinen gjør jobben sin raskt og forsvinner så fra kroppen. Etter syv dager kan man bli blodgiver. Da er det ikke noe av innholdet i disse vaksinene som blir med over i blodet som gis.
Nettavisen har ikke lykkes i å komme i kontakt med Safe Blood Donations.
Også forskere fra andre land har blitt presentert Safe Blood Donations tilbud, og beskriver det som meningsløst.
– Hvis man gir blod fra en vaksinert person til en uvaksinert person vil ikke personen som får blodet bli vaksinert. «Rent blod» er 100 prosent basert på vaksinemotstanderes feilinformasjon, sier Katrine Wallace som er epidemiolog ved University of Illinois i Chicago, ifølge France 24.
Dansk TV 2 har en omfattende sak om vaksineskeptikere og tematikken rundt blod. De trekker frem et eksempel fra New Zealand, hvor et ektepar nektet barnet deres en hjerteoperasjon. Grunnen var at blodet som skulle gis barnet under operasjonen kunne komme fra en vaksinert donor.
Saken med denne babyen endte med at en domstol avgjorde at babyen likevel kunne bli operert.