Å KAMUFLERE FARLIG SøPPEL I MAT ER KRIMINELT

Å kamuflere farlig søppel i mat er kriminelt

Rektor ved Sommerskolen i Oslo, Silje Nilsen, beklager at de la ut poteter med spiker. Hun hevder at det ikke var meningen å skade noen, men sier samtidig at de heretter skal legge ut poteter med gummistrikk i stedet.

Les saken her: Tar skylden for spiker-potetene

Det er ikke bedre for dyr å få i seg gummistrikk, det kan tvert imot være enda farligere. Gummistrikk kan feste seg rundt nebb, snute eller hals på et lite dyr, og det kan sette seg fast rundt tunga.

Vil bli anmeldt

Gummistrikker som havner i magen kan blokkere tarmen slik at passasjen blir avstengt og tarmveggen går i stykker. Da vil tarminnholdet komme ut i bukhulen og føre til bukhinnebetennelse, som er den sikre død for et vilt dyr.

Fugler kan oppfatte gummistrikk som mark, og kan fôre ungene med dem. Tusener av gummistrikker ble funnet på Mullion Island ved kysten av Cornwall, fordi sjøfuglene matet ungene sine med dem, skriver The Guardian.

Gummistrikk er noe av det verste man kan forsøple naturen med, og når det kamufleres i mat er det rene dødsfeller for dyr.

Dersom prosjektet gjennomføres, er det et klart brudd på dyrevelferdsloven § 3 – forbud mot å utsette dyr for fare for unødig lidelse – og det vil i så fall bli anmeldt.

Les også: Når dyrene tester positivt på narkotika – har vi et problem

Dyr leser ikke skilt

Rektor forklarer at fellene ble lagt utenfor stien, med spikerne vannrett, slik at det ikke skulle være noen fare for å tråkke på dem. Dyr går like gjerne utenfor stiene, og den største faren var at dyr kunne spise poteter med spiker og skade seg alvorlig i munn og mage.

Når de vil erstatte spiker med gummistrikker og markere området, vil det heller ikke hjelpe dyr – som ikke leser skilt.

Dersom hensikten er å fange insekter, vil delte poteter gjøre samme nytten. Det er ikke nødvendig å stikke dem fulle av spiker eller vikle dem inn i gummistrikker.

En undrer seg ellers over prosjektet, når ett av målene er å finne ut om meitemarken har tenner. Meitemark har ikke tenner. Det er å håpe at barna ikke skal dissekere levende insekter og meitemark, for å få bekreftet noe som vitenskapen alt vet.

Om rektor mener at prosjektet vil gi barna viktig kunnskap om naturen, er dette feil vei å gå. En sommerskole bør ikke lære barna opp til å forsøple naturen og utsette dyr for skader og lidelser. Lær heller barna ærefrykt for livet, og vis at man kan studere dyr uten å skade og drepe dem.

2024-07-10T05:18:49Z dg43tfdfdgfd