BABYER EVAKUERT UT AV GAZA

Babyer evakuert ut av Gaza

29 for tidlig fødte babyer som overlevde de israelske angrepene mot Shifa-sykehuset, har nå krysset grensen til Egypt.

Publisert: 20.11.23 kl. 12:52 Oppdatert: 20.11.23 kl. 23:04

Søndag ble 31 spedbarn evakuert fra sykehuset til grensebyen Rafah.

Nyhetsbyrået AFP skriver mandag at 29 av dem nå har passert grensen til Egypt, mens palestinsk Røde Halvmåne skriver at antallet er 28.

– Det er fantastisk at de har klart å evakuere dem til trygghet, samtidig skulle det ikke vært sånn. Sykehus skal være det tryggeste stedet for babyer, sier Gunvor Knag Fylkesnes.

Hun er direktør for politikk og kommunikasjon i Redd Barna.

– Dette er et lyspunkt, legger hun til.

Tre av de 31 babyene er fremdeles på sykehuset i Rafah der de får behandling, ifølge WHO.

Den egyptiske TV-stasjonen Al Qahera sendte direkte da de første palestinske babyene ble fraktet over grensa.

– Det er bra at de får en sjanse til å overleve, men at kuvøsebabyer i det hele tatt må evakueres er et tydelig tegn på at noe er helt riv ruskende galt, sier generalsekretær Lindis Hurum i Leger Uten Grenser.

Babyene ble først fraktet på bårer over grensen, før de etterpå ble lagt i kuvøser.

Ikke alle de evakuerte babyene kan behandles på det nærmeste sykehuset i Egypt, som ligger i El-Arish rundt 45 kilometer fra grensa til Gaza.

– De har ikke mange nok kuvøser på sykehuset i El-Arish, og noen av babyene må derfor overføres til Ismailia eller Kairo, sier en kilde til AFP.

– Viktig å få dem gjenforent

Operasjonen ble gjennomført under det som beskrives som ekstremt farlige forhold, i et samarbeid mellom palestinsk Røde Halvmåne, helsemyndigheter, sykehusansatte og FN-organisasjonene Unicef, Verdens helseorganisasjon (WHO), UNRWA, OCHA og UNMAS.

WHO har kalt Shifa-sykehuset som ligger i Gaza by, en «dødssone». Ni premature babyer har dødd etter Shifa-sykehuset ble angrepet av israelske styrker, ifølge det palestinske helsedepartementet.

– Nå blir det viktig å få dem gjenforent med foreldrene så fort som mulig, sier Knag Fylkesnes i Redd Barna.

Ingen av de premature babyene har ifølge WHO følge av foreldre eller andre slektninger, fordi helsemyndighetene i Gaza ikke greide å få kontakt med dem i krigskaoset som råder.

Unicef har tidligere sagt at de deltar i arbeidet med å identifisere og registrere babyene for å kunne spore opp familiene. Målet er å gjenforene dem med foreldrene eller andre familiemedlemmer.

Svært syke

WHO-sjef Tedros Adhanom Ghebreyesus betegnet søndag babyene som «svært syke», noe som også bekreftes av Palestinsk Røde Halvmåne.

– Alle disse babyene kjemper mot alvorlige infeksjoner som følge av mangel på medisiner, og at det har vært umulig å beskytte dem mot infeksjoner på Shifa-sykehuset, heter det i en uttalelse fra Røde Halvmåne.

13.000 palestinere er så langt drept i Gazakrigen siden 7. oktober. 5.500 av dem er barn, ifølge Hamas-regjeringen.

– Det er helt ekstremt og uten sidestykke. Vi har ikke flere adjektiv å bruke, sier Knag Fylkesnes.

Publisert: 20.11.23 kl. 12:52 Oppdatert: 20.11.23 kl. 23:04

2023-11-20T11:58:37Z dg43tfdfdgfd