FORSVARSMINISTER BJøRN ARILD GRAM (SP): – VI STYRKER SAMARBEIDET MED VåRE ALLIERTE

– Norge styrker forsvarssamarbeidet med våre nordiske allierte. En viktig del av dette er å finne måter å understøtte hverandre i fredstid, krise og krig.

Det skriver forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) i en e-post til ABC Nyheter.

Ifølge Financial Times og den finske allmennkringkasteren Yle har Finland allertede startet arbeidet med forhåndslagring av militært materiell hos sine Nato-allierte i Norden, deriblant Norge.

– Det å være forberedt ligger i vårt DNA. Russland respekterer makt. Makt består av både vilje og kapasitet. Viljen er på plass. Folkets vilje til å forsvare landet er trolig den høyeste i verden, sa den finske generalen Mikko Heiskanen ifølge Yle denne uken.

Heiskanen er assisterende stabssjef for bevæpning og logistikk i de finske forsvarsstyrkene (FDF).

– Vi testet et konsept med det finske forsvaret

Nordic Response 2024

Sjef for Norges militære operasjoner, viseadmiral Rune Andersen, og forsvarsminister Bjørn Arild Gram om bord i et SAR Queen AW101 redningshelikopter på vei til Kautokeino under øvelse «Cold response 2024».

Ifølge Heiskanen har Finland begynt å lagre militært utstyr i Norge, og at de snart vil gjøre det samme i Sverige.

Forsvarsminister Bjørn Arild Gram bekrefter at Norge har åpnet for lagring av finsk militært utstyr på norsk territorium.

– I forbindelse med øvelse «Nordic Response 2024» testet vi et konsept der det finske forsvaret hadde forhåndslagret noe utstyr i Norge som ble brukt av Finland under øvelsen.

Se video: Største Nato-øvelsen siden den kalde krigen

– Pilotprosjektet med Finland var vellykket

Ifølge Gram vil vi se mer av denne type militært samarbeid fremover.

– Pilotprosjektet med Finland under «Nordic Response» var vellykket, og noe som vi vil vurdere å utvikle videre, bekrefter forsvarsministeren.

Norge har fra før et utstrakt militært samarbeid med USA , det vil si SDCA-avtalen. Nå som både Sverige og Finland er blitt medlem av Nato, vil dette også få konsekvenser for hvordan USA lagrer materiell i Norden.

– Løpende dialog med USA og våre nordiske allierte

Nordic Response 2024 - Finsk og svensk grenskryssing

Norske soldater på grensen mellom de Norge og Finland i mars 2024. For første gang i historien øvde finske og svenske styrker på et krigsscenario hvor Norge blir invadert.

– Når det gjelder amerikanske planer så er SDCA-avtalene ferdigforhandlet med samtlige nordiske land. I den forbindelse ønsker både USA og de nordiske allierte å se de områdene som omfattes av avtalene i sammenheng, forklarer Bjørn Arild Gram.

Nå ligger alt til rette for at samarbeidet utvides og blir mer omfattende enn tidligere.

– Det er en løpende dialog med både USA og våre nordiske allierte om hvordan vi med dette som utgangspunkt kan styrke vår felles evne til gjensidig støtte, skriver Gram.

«Styrke sikkerheten og stabilitet i Norge og regionen»

Dagens SDCA-avtale gir USAs styrker, deres pårørende og amerikanske kontraktører rett til å oppholde seg på Norges territorium.

«Formålet med slik tilstedeværelse av amerikanske styrker er å fremme partenes innsats for å fremme fred og sikkerhet på områder av felles interesse og dra nytte av og ta del i felles forsvarsinnsats. Å erkjenne at tilstedeværelsen av amerikanske styrker bidrar til å styrke sikkerheten og stabilitet i Norge og regionen», heter det i avtaleteksten.

«Full respekt for norsk suverenitet»

Nå åpnes det for at samme type avtale kan gjøres gjeldende for andre Nato-allierte.

SDCA-avtalen innebærer at alle militære aktiviteter skal utføres med full respekt for suvereniteten, lover, og Norges internasjonale rettslige forpliktelser, inkludert med hensyn til lagring av visse typer våpen på norsk territorium:

«Ingenting i denne avtalen endrer norsk politikk med hensyn til stasjonering av fremmede styrker på norsk territorium, og lagring eller utplassering av atomvåpen på norsk territorium».

2024-05-08T10:16:43Z dg43tfdfdgfd