MANGFOLD? NEI, DET BLIR FOR STERKT

Mangfold? Nei, det blir for sterkt

(Nationen): Snart er det pride-måned, og regnbueflagget skal opp. For nesten alle, inkludert det offentlige Norge, symboliserer det mangfold og inkludering. Av gutter som er glad i gutter, for eksempel. Eller noen barn som er gule, noen barn som er rød.

Enn så lenge er vi i mai, måneden da vi synger «kjemp for alt hva du har kjært». Eller «også vi når det blir krevet». Eller vi leser «I dag står flaggstangen naken».

I juni vil flaggstangen stå naken på skoler i Ålesund, skolene i kommunen får ikke heise regnbueflagget i år, har kommunedirektør Hildegunn Pedersen bestemt.

– Hadde vi sagt at alle skolene skulle flagge, ville enkelte innbyggere ment at dette var vanskelig, sier Pedersen til Sunnmørsposten.

Dette er en falsk dikotomi, av tre årsaker. For det første er det ikke Pedersens jobb å avgrense kommunens virksomhet av hensyn til enkeltpersoners følelsesliv.

For det andre skal kommunen selv flagge, selv om enkelte innbyggere nok finner det vanskelig.

For det tredje trenger ikke Pedersen å bestemme noe som helst om flaggstengene til sine rektorer. Slik hotellkjeden Scandic ikke sier noe om flaggstengene ute hos sine mange hoteller. Det er det enkelte hotell som velger å flagge eller ikke.

Les også: Skal gutter ha fri tilgang til jentenes dusj?

– Det blir arbeidet med inkludering og mangfold hver dag gjennom året, argumenterer kommunedirektøren.

Ja, hver dag hele året er vel nok, tenker du kanskje. Helt til du går på eliteseriekamp i Møre og Romsdal og hører en tilskuer rope «jævla homoer» etter spillere fra Bodø/Glimt.

Er du streit ble du kanskje overrasket. Gutter som er glad i gutter, og gule og røde barn, vet at grumset ligger der under overflaten hele tiden. For eksempel under snerket på hjernen til en som identifiserer seg som fotballsupporter. Dette er samtiden deres, og det er samtiden vår.

Kommunedirektøren i Ålesund har mottatt ønske fra «flere» om å forby regnbueflagget ved barnas viktigste fellesarenaer. To-tre e-poster i caps lock fra folk med geriatrisk sex-oppheng, det er nok vondt og vanskelig for en direktør å lese.

Det er vanskelig med hærverk mot regnbueflagg også. Blant annet satte ungdommer fyr på flagget på Åse skole i Ålesund for et år siden.

Barna i Ålesund kunne vel behøve at kommunedirektøren snakket om anmeldelse, lov og dom for individene som driver hærverk og sprer frykt på skolen deres. Isteden fjerner hen flaggene.

Les også: Flytt deg jævla hore, ellers dreper jeg deg

Det finnes kyllinger, og det finnes ørner. Konstituert rektor Hallgeir Buset ved Blindheim ungdomsskole heiser regnbueflagget uansett hva sjefen sier.

– Flagget kommer til å henge så lenge det er jeg som fungerer som rektor på denne skolen, sier Buset til VG.

Er det konsekvens i kommunedirektøren, får hen Buset avsatt. Deretter bør Ålesunds rektorer få ny stillingshjemmel og lavere lønn.

For: Dersom rektorer i kommunen ikke engang har makt til å heise flagget på skolen sin, er de knapt mer verd enn en enhetsleder.

Det skjer nok ikke. Kommunedirektørens flaggforbud vil munne ut i et klynk, i møte med kommunestyret og virkeligheten.

Naken flaggstang-påbud er ikke gangbart i Norge mer.

2024-05-22T18:11:46Z dg43tfdfdgfd