NOEN AV DISSE Må EMILIE ENGER MEHL FAKTISK SENDE HJEM

Noen av disse må Emilie Enger Mehl faktisk sende hjem

Det er denne forsømmelsen som gjør at Oslo-politiet måtte mobilisere store styrker i formiddag for å unngå at ulike grupperinger folk fra Eritrea skulle barke sammen i hovedstaden.

På samme måte som det utviklet seg til de reneste gatekamper i Bergen i fjor.

Den smått utrolige bakgrunnen er som følger:

For en tid tilbake fikk Utlendingsdirektoratet (UDI) nye signaler fra justisminister Emilie Enger Mehl (Sp). Årsaken var at køen av «gamle» saker begynte å bli altfor lang.

Men i stedet for å sette på flere folk for å få køene unna, valgte departementet og UDI en enklere løsning. De valgte heller å kutte køen bakfra.

Ifølge NRK ble resultatet at over tusen saker der asylsøkere er mistenkt for juks, ble henlagt.

At over tusen er mistenkt, betyr selvsagt ikke at over tusen virkelig har jukset. Men kanskje kan vi anta at noen hundre av dem har det.

Noen av sakene framstår som åpenbare:

Blant annet saker mot regimetro folk som åpenlyst støtter og sender penger til regimet de «flyktet» fra.

For eksempel dokumenterte NRK tidligere denne måneden hva som skjedde da politiet måtte legge vekk saken mot en eritreer i 30-årene, bosatt i Bergen.

Politiet hadde allerede vært hjemme hos mannen for å gjennomføre både husundersøkelse og avhør.

De syntes det var underlig at mannen, som oppga å være på flukt fra det brutale regimet i Eritrea, sto oppført som styreleder i en av de norske avdelingene av organisasjonen YPFDJ.

YPFDJ er den offisielle ungdomsbevegelsen til den eritreiske ettpartistaten.

Politiet ville også vite hvorfor denne avdelingen hadde donert 35.000 norske kroner til det eritreiske regimet – som er kjent som et av de verste i verden når det gjelder menneskerettigheter.

Og hvorfor mannen, på sin Facebook-side, hadde et forsidebilde av en general fra den forferdelige ettpartistaten han hadde flyktet fra.

En sak der politiet og UDI ville stå relativt sterkt, kan vi tro. Men det er ikke det verste.

Det verste er de ekte eritreiske flyktningene, de som faktisk har flyktet fra regimet, er livredde for mannen og hans likesinnede.

De beskylder det eritreiske regimet for bevisst å sende ut falske «flyktninger» til en rekke land over hele verden.

Her skal vi låne øre til Kjetil Tronvoll, professor i freds- og konfliktstudier ved Oslo Nye Høyskole.

Han forteller til Nettavisen annet sted i dag at det eritreiske regimet i årevis har drevet krig mot alle sine naboland. En evigvarende militærtjeneste gjør at flere hundre tusen har flyktet, slik at Eritrea er landet i Afrika som har produsert flest flyktninger i forhold til befolkningen de siste 20 årene.

Noen av disse er altså sendt ut av regimet. Hensikten er å kartlegge og true opposisjonelle både ute og hjemme.

PUTIN-MØTE: Eritreas president Isaias Afwerki, som har styrt Eritrea mer jernhånd i 30 år, møtte Russlands Vladimir Putin i juli i fjor. Foto: Ap

Den direkte ansvarlige for at dette kan fortsette å skje i Norge, er avtroppende UDI-direktør Frode Forfang.

Han på sin side peker på justisminister Emilie Enger Mehl (Sp). Uansett har de klart å lage et ordentlig, omvendt Kinderegg:

  • Den norske stat lar med stor sannsynlighet et hundretalls falske asylsøkere bli i landet, uten legitim grunn til å være her
  • Flere av disse er med på å terrorisere sine landsmenn, som dermed ikke opplever «den trygge havna» de har flyktet til
  • Som igjen resulterer i stadige konfrontasjoner i norske byer, der konflikter andre steder får skape utrygghet også her

Men dette Kinderegget er likevel bare de mest iøynefallende resultatene av en feilslått «sparekampanje».

Det mest paradoksale er at det uttalte ønsket om å spare penger i stedet påfører oss enorme kostnader.

For hva koster det egentlig å la hundrevis av falske asylsøkere få bli i landet – om vi regner med alt av støtteordninger og ekstrautgifter for stat og kommuner?

Og hva koster det enorme politioppbudet, ødeleggelsene og utryggheten som skapes hver gang de ekte og uekte flyktningene barker sammen i våre gater?

Jeg er vanligvis ikke tilhenger av å «sende folk tilbake der de kom fra». Men i dette tilfellet synes jeg justisminister Emilie Enger Mehl skal få noen i departementet sitt til å gå gjennom regnestykket over.

Og deretter svare på om det på alle vis vil lønne seg å øke ressursene, og deretter beordre UDI til å ta opp igjen de gamle, henlagte sakene.

Les også: Politiet med en rekke anbefalinger før demonstrasjon: – Unngå salg av egg, tomater og poteter

Les også: Demonstrantene inntar Oslos gater – dette er Eritrea-konflikten

2024-04-26T13:49:55Z dg43tfdfdgfd