POLENS UTENRIKSMINISTER, RADOSLAW SIKORSKI, ADVARER VLADIMIR PUTIN

De siste månedene har flere forsvarssjefer, etterretningssjefer og militære eksperter advart mot at Russland kan være i stand til å angripe Nato i løpet av en to til fem-årsperiode.

Bakgrunnen for slike scenario er den hurtige opprustningen som finner sted i verdens største land målt i utstrekning, og niende størst målt i antall innbyggere - Russland.

Les alt om krigen i Ukraina her

Russia's President Putin and Defence Minister Shoigu meet in Moscow

Russlands president Vladimir Putin og forsvarsminister Sergei Sjojgu, under et møte 20. februar 2024. Sputnik/Alexander Kazakov/Pool via REUTERS

Vladimir Putin, som stadig oftere omtales som en diktator i et autoritært regime, har satt landet på krigsfot. Det skjer samtidig som flere hundretusen russiske soldater enten er drept, såret eller savnet.

Ifølge Tysklands forsvarsminister, Boris Pistorus, overproduserer Russland våpen og ammunisjon. Han advarer om at det kan bety russiske, militære ambisjoner langt utover Ukraina, og at Vesten må forberede seg på alle eventualiteter, inkludert direkte angrep på Nato.

– Produserer mer våpen enn de trenger

– Den russiske forsvarsindustrien er i ferd med å gjenoppbygge lagre av våpen og ammunisjon i et omfang større enn landets nåværende behov for krigen i Ukraina. Nå kan du være naiv og si at Putin bare gjør det av forsiktighet. Som en skeptisk person vil jeg i dette tilfellet si at han gjør det fordi han har planer, sier Pistorus til tyske NTV.

Dersom det utenkelige skulle skje, at russiske styrker blir beordret til å angripe et av Natos 32 medlemsland, vil det bety at Natos artikkel fem blir utløst.

Da vil alle alliansens land, inkludert Norge, være forpliktet til å svare militært, fordi angrep på ett land betyr et angrep på hele forsvarsalliansen.

– Russland vil uunngåelig bli beseiret

Den polske utenriksministeren Radosław Sikorski mener det vil være undergangen for Putins regime.

– Russland vil uunngåelig bli beseiret hvis det angriper et Nato-medlemsland. Alliansen har tre ganger mer militært personell, tre ganger mer luftressurser og fire ganger flere skip enn Russland, sier Sikorski til den polske radiostasjonen RMF, ifølge Ukrainska Pravda.

Samlet BNP for Nato- og EU-land er 20 ganger større enn for Belarus og Russland til sammen.

2024-04-26T11:11:11Z dg43tfdfdgfd