STORM SHADOW: STORBRITANNIAS GAVE TIL UKRAINA

Det har lenge stått svært dårlig til i Ukraina på grunn av manglende ammunisjon. President Volodymyr Zelenskyj har bedt både USA og EU om å få ut fingeren, så Ukraina skal kunne hamle opp med Russlands ildkraft.

Nå går trolig Ukraina en noe lysere tid i vente etter at kongressen i USA godkjente den lenge etterlengtede støttepakken på 61 milliarder dollar.

I tillegg kunngjorde Storbritannias statsminister Rishi Sunak denne uken at Storbritannia vil bidra med sin største Ukraina-pakke til nå. Pakken vil være på 500 millioner pund, og inkluderer blant annet 400 kjøretøy, 60 båter, mer enn 1600 raketter og fire millioner patroner.

Regjeringen omtaler støttepakken som «vår største leveranse av livsviktig utstyr noen gang», og skriver at den sørger for rask levering av sårt tiltrengt ammunisjon, luftvern, droner og støtte til produksjon.

Se video: Ukraina: Satt fyr på russisk drivstoff

Dette er Storm Shadow

Støttepakken skal også inneholde flere Storm Shadow-missiler.

Portrett H-21 Haga Lars Peder_Lars Peder Haga (1)

Lars Peder Haga forsker på russisk luftmakt og militærmakt

Storm Shadow er et moderne kryssermissil bygget for å avfyres fra fly. Et kryssermissil er enkelt fortalt et missil med vinger og som regel en jetmotor som flyr som et lite fly, og har en eller annen form for styremekanisme for å treffe mål med relativt høy presisjon.

– De kan typisk fly veldig lavt og manøvrere slik at de kan skjule seg bak horisonten og terreng for en motstanders luftvernsystemer, sier Lars Peder Haga ved Luftkrigsskolen til ABC Nyheter.

Ifølge Haga skal Storm Shadow ha en rekkevidde på minst 300 kilometer, som vil si at det kan nå alt russiskokkupert territorium i Ukraina fra ukrainskkontrollert luftrom.

Ukraina har tidligere benyttet seg av de langtrekkende britiske missilene, blant annet i ødeleggelsen av et russisk krigsskip og ubåten Rostov-na-Donu, som var basert i havnebyen Sevastopol på Krim.

stormshadow

Et RAF Tornado GR4-fly med Storm Shadow-missiler.

Vanskelig å beskytte seg mot

Storm Shadow skal ifølge Haga ha god motstandskraft mot elektronisk krigføring, og en god evne til å manøvrere i slutten av angrepet sitt, slik at det er vanskelig å beskytte seg mot.

– Storm Shadow bruker en kombinasjon av flere typer styring, blant annet GPS og et IR-kamera som kan programmeres til å kjenne igjen bestemte mål, slik at det har høy presisjon. Stridshodet er designet for å slå gjennom betong og ødelegge beskyttede mål, forklarer luftmaktseksperten.

Tipper ikke krigen i Ukrainas favør

Tilførselen av flere Storm Shadow betyr at Ukraina kan fortsette å angripe svært lønnsomme mål overalt i russiskokkupert Ukraina, og for eksempel forstyrre forsyningslinjer, ødelegge kommandosentraler og annen infrastruktur, forklarer Haga.

Samtidig understreker han at missilet alene ikke kan tippe balansen i Ukrainas favør.

– Men den er et viktig verktøy for å redusere effektiviteten til den russiske krigsmaskinen og slik gjøre det enklere for ukrainerne å forsvare seg og legge til rette for at de også kan gå på offensiven, sier han.

2024-04-27T05:59:25Z dg43tfdfdgfd