AVHOPPET RUSSISK OFFISER SIER UKRAINERE BLE TORTURERT OG SKUTT

Konstantin Jefremov var premierløytnant i en tropp i den russiske hæren, men ble til slutt avskjediget da han nektet å dra tilbake til Ukraina, og har nå rømt fra Russland, skriver BBC.

Kringkasteren har verifisert at han deltok i invasjonen og okkupasjonen av områder i Zaporizjzja-regionen sørøst i Ukraina. I intervjuet sier han at ukrainske menn ble torturert, skutt og truet med voldtekt under avhør gjentatte ganger.

– Soldater og offiserer plyndret alt de kunne, sier han.

Les alt om krigen i Ukraina

Grov tortur

Han forteller om en dag der tre ukrainske krigsfanger ble hentet inn til et lokale nordøst for Melitopol i april.

– En av dem innrømmet at han var skarpskytter. Obersten ble rasende. Han slo ham, dro ned buksa hans og spurte om han var gift. Da fangen svarte ja, ba offiseren om å få en mopp. «Vi gjør deg til en jente, og sender kona di videoen,» sa obersten.

Videre forteller Jefremov om avhør der offiserer truet med å skyte en fange som hadde bind for øynene, men istedenfor skjøt på begge sider av hodet hans. BBC kan ikke verifisere påstandene, men de stemmer overens med en rekke påstander om tortur av ukrainske krigsfanger. Også russiske krigsfanger er blitt utsatt for krigsforbrytelser.

Jefremov valgte å fratre fra militæret. Da en delvis mobilisering ble kunngjort i Russland i september, visste han at han var i fare, og rømte fra landet.

– Kan ikke be om tilgivelse

– Jeg sier unnskyld til hele den ukrainske nasjon for å ha kommet inn i hjemmet deres som en ubuden gjest med våpen i hendene, sier Jefremov.

Han avviser at han selv skadet eller drepte noen.

– Jeg har ikke den moralske retten til å be om tilgivelse fra ukrainerne. Jeg kan ikke tilgi meg selv, så jeg kan ikke forvente at de tilgir meg.

Jefremov legger til at han ikke forstår hvorfor russere ikke stoler på venner og familie, men samtidig er villige til å drepe for Putin, enda han har løyet til dem i 20 år.

2023-02-02T10:33:56Z dg43tfdfdgfd