– DONALD TRUMP ER VELDIG DåRLIG NYTT FOR KRONEN

– Donald Trump er veldig dårlig nytt for kronen

NORDEA/MAJORSTUEN (Nettavisen): 5. november skal slaget stå i USA – og utfallet kan avgjøre hvor mye du får å rutte med.

Vinneren starter sin nye epoke som «verdens mektigste leder» 20. januar 2025.

– Neste år kan Donald Trump komme tilbake som president i USA. Det er dessverre dårlig nytt for kronekursen. Trump har jo historisk sett ikke vært noen god nyhet for kronen, sier seniorstrateg Dane Cekov i Nordea Markets til Nettavisen.

For ordens skyld, det er ennå ikke offisielt at Donald Trump blir Republikanernes førstevalg, men alt tyder på det.

Dollaren har styrket seg 83 prosent mot krona siden april 2014, og åtte prosent bare siden nyttår.

Les også: Ekspert: – Kronen har blitt straffet

Cekov er ikke i tvil om at dollaren er den viktigste valutaen og at det er Fed (den amerikanske sentralbanken) vi må følge ekstra nøye med på.

– Vi kommer ikke til å se en betydelig sterkere krone uten at dollaren svekker seg bredt og det er litt vanskelig å se for seg nå, sier Cekov.

DANE CEKOV: – I år får du mer å rutte med! Foto: Heidi Schei Lilleås

– Svak krone og høy rente lenge

– Hvis Trump kommer tilbake og vi får en ny handelskrig og masse støy, taler det for en svakere krone lengre og dessverre også høyere renter i Norge over tid.

– Kan du utdype hvorfor Trump er dårlig nytt for den norske kronen?

– Donald Trump vil innføre høye tollsatser; 10 prosent universal-toll på alle varer som kommer inn til USA. Han vil også øke tollsatsen med opp til 60 prosent mot Kina. Dette er ikke bra for kronekursen. sier Cekov.

Og det stopper ikke der: At Trump vil åpne for mer leting av olje i USA, hjelper slett ikke på.

Les også: Kundeflukt fra DNB: – Leit og bekymringsverdig

– Høyere inflasjon

– Kombinasjonen av at Trump ved roret vil øke konflikten mellom landene, redusert oljepris fordi han gir grønt lys for mer oljeleting, og ikke minst alle disse tollsatsene, vil også holde inflasjonen i USA oppe. Alt dette peker i retning av høyere inflasjon og renter i USA.

Disse forholdene griper rett inn i vår egen økonomi.

– Dette er tre ting som historisk sett har vært veldig dårlige nyheter for kronekursen, i hvert fall hvis de kommer samtidig.

– Det er jo sannsynlig at Donald Trump vinner?

– Når vi ser på de siste meningsmålingene, leder Trump. Det er en reell mulighet og veldig høy sannsynlighet for at han kommer tilbake. Derfor kommer kronekursen til å holde seg svakere enn det vi har vært vant med fremover.

– Bør forsikre seg

For folk flest er det naturligvis vanskelig å gjøre noe med dette, men bedrifter bør forberede seg, mener han:

– Allerede nå bør man tenke på hvilke muligheter og forsikringer man kan tegne seg for å unngå å rammes hardt av et scenario hvor kronekursen fortsetter å svekke seg. Selv om du og jeg merker svak krone veldig godt på utenlandsferie og når varene i butikkene blir dyrere, så er det jo i stort sett godt for norsk økonomi.

Lys i tunnelen? Absolutt:

– I fjor var jo kronekursen en byrde for alle bortsett fra eksportørene. Det gjorde at alt ble dyrere, rentetoppen høyere, men i år får vi en liten plaster på såret med en høy nominell lønnsvekst på 5,2 prosent lønnsvekst – altså økt kjøpekraft selv om renten ikke kuttes.

I sum mener altså Nordea-eksperten at det kan være grunn til å nyte en iskald limonade:

– Vi er ganske optimistiske og tror at folk kommer til å ha mer å rutte med i år, selv om det ikke ble noen rentekutt.

2024-04-27T05:33:09Z dg43tfdfdgfd