KRONESMELL FOR SPANIA-PENSJONIST ODD (84): – DRAMATISK

Kronesmell for Spania-pensjonist Odd (84): – Dramatisk

Kronekursen har svekket seg markant i løpet av det siste året opp mot flere valutaer. I starten av juni 2022 kostet én euro 10,08 kroner. Nå, ett år senere, må du punge ut 11,97 kroner.

Kronesvekkelsen får store betydninger for feriebudsjettet. Det er dyrere å være norsk i euroland, noe Odd Furuseth har fått erfare. Han er én av mange nordmenn som har bestemt seg for å tilbringe pensjonisttilværelsen i Spania.

Bor du i et annet land og merker kroneeffekten? Ta kontakt med journalisten her.

Han flyttet til Spania på starten av 2000-tallet og bor i Albir åtte måneder av året. I Spania har han egen fastlege, sykler flere ganger i uken og eier egen leilighet.

– Dramatisk for mange

– Jeg har hatt feriehus i Spania siden 1988. Jeg visste hva jeg gikk til. Jeg likte klimaet, befolkningen og skattesystemet, sier Furuseth.

Nettavisen intervjuet han allerede i 2019 om kronekursen. Da hadde kursen bikket 10 kroner. Odd mimret på daværende tidspunkt tilbake til en kurs på sju kroner for én euro. En slik kurs kan bare Spania-pensjonistene drømme om i disse dager:

– På 10 år har kursen gått fra 7,60 til 12 kroner. Det er et tap på 58 prosent. I samme periode har ikke pensjonene i Norge fulgt prisutviklingen. Summen av alt dette er dramatisk for mange, sier han.

Les også: Trippeleffekt rammer grensehandelen

– Ser ingen ende

Han trekker også fram at spanske matpriser har steget. I februar hadde matvareprisene steget med 16,6 prosent fra samme måned året før.

– Mange nordmenn med minstepensjon eller dårlig pensjon har i de senere årene flyttet til Spania for å kunne leve normalt på den pensjonen, nettopp fordi det har vært økonomisk fordelaktig. Det har endret seg takket være kursen og det at prisene i Spania har gått opp, sier Furuseth.

– Du ser ingen ende på det, legger han til.

Les også: Én type lån gir større fleksibilitet: – Du trenger ikke betale hver måned

Lever rimelig

Selv om Furuseth taper kjøpekraft i Spania, sliter han ikke økonomisk. Den tidligere SAS-piloten har en god pensjon og forteller at han heller ikke er en person som trenger å bruke mye penger.

– Jeg lever veldig rimelig.

Men i det norske miljøet i Alfaz del Pi er kronesmellen en snakkis. Furuseth jobber på frivillighetssentralen i den spanske byen og hører om kroneeffekten fra flere nordmenn.

– Jeg jobbet på kontoret der i vinter og vi ser at kronekursen er et økende problem for en del nordmenn. De kommer gjerne og sier de har dårlig råd. Flere kjenner det på kroppen, sier han.

Refser politikerne

Politikk er også et samtaletema i Albir.

– Jeg tenker at myndighetene svekker konkurranseevnen til norske bedrifter via skattebyrden. Utenlandske investorer har mistet tilliten til Norge, og gjør politiske vurderinger før de eventuelt investerer, sier Furuseth.

84-åringen mener at staten subsidierer engasjement i klimarelaterte prosjekter, som han ikke tror vil være bærekraftig, i stedet for å «la bedrifter beholde sin opptjente kapital og gjøre nye bærekraftige investeringer».

– Det er kanskje stygt å si, men det er for venstrevridd. Milliardærene som flytter ut er jo også et signal. Jeg sitter ikke på løsningen, men vi må begynne å gjøre Norge bedre istedenfor å skatte oss i hjel og pøse penger ut av landet. Staten blir rikere og folket fattigere, sier Furuseth.

Les også: Advarer mot boligfelle: – Det er penger som bare flyr ut

– Må gi opp Spania-drømmen

Magne Gundersen forteller at Spania-turen treffer lommeboka hardt i disse tider.

– Den Spania-drømmen har blitt mye dyrere det siste året. Norske pensjonister får pensjon i norske kroner, men de som bor eller er mye i Spania har utgifter i euro. Det slår hardere ut for pensjonister som også generelt har lavere inntekt.

Han tror en del pensjonister kjenner på at kronesvekkelsen gjør at det kan bli for dyrt å ha utgifter i euro og å bo i Spania.

DYRT: Magne Gundersen forteller at for noen kan det bli for dyrt å bo i Spania året rundt. Foto: Helle Svendsen (Nettavisen)

– De med god pensjon og som kanskje har oppsparte midler, har litt å tære på. Mange vil sikkert klare det fint, mens andre må gi opp Spania-drømmen og komme seg hjem.

Gundersen trekker også fram kombinasjonen av svak krone og dyrere priser i Spania.

– Det går rett inn i lommeboka til de som har pensjon i norske kroner.

Det er likevel et par ting du kan gjøre for å sikre bedre Spania-økonomi.

– Mange leier av andre nordmenn. Avtal leie i norske kroner, sier Gundersen.

Leie ut boligen i Norge?

I tillegg er det viktig å leie ut egen bolig, hvis du eier en leilighet som står tom i Norge.

– Jeg kan skjønne at det er kjedelig å pakke bort tingene sine. Men hvis du for eksempel leier ut et par uker i sommer kan du få godt betalt for det, sier Gundersen.

Man kan også ta grep for å kutte i matutgiftene. Å leve i Spania betyr ikke at man må spise ute hver dag:

– Pensjonister er flinke til å lage mat og spise inne. Skal du være i Spania lenge, må du belage deg på å lage mat hjemme.

2023-06-04T06:02:49Z dg43tfdfdgfd