NORDMENN HAMSTRER BILLIGE EGG På GRENSEHANDEL

Nordmenn hamstrer billige egg på grensehandel

NORDBY SHOPPINGCENTER (Nettavisen): Norge er som kjent rammet av eggmangel i påskeuken. I Sverige var det fortsatt egg å oppdrive tirsdag kveld.

Grensebutikkene bærer preg av at desperate nordmenn har vært og forsynt seg godt med egg. I matbutikken Maximat på kjøpesenteret Nordby var de tomme for egg allerede tidlig tirsdag formiddag, får Nettavisen opplyst fra en butikkansatt.

På Nordby Supermarket var det fortsatt billige egg å få tirsdag kveld. Her var det riktignok innført rasjonering med kun tre 20-pakninger egg per husstand.

20-pakningene selges for 39,90 kroner – altså 2 kroner per egg.

– Det er langt billigere enn du får i Norge – hvis du i det hele tatt får egg i Norge, da. Sist gang jeg var i Norge var det tomt i butikken, sier senterleder Ståle Løvheim ved Nordby Shoppingcenter til Nettavisen tirsdag ettermiddag.

– Dere har nok egg i hyllene?

– Ja, ja. Vi har vanlige egg og påskeegg, og nok til å fylle påskeeggene med, sier Løvheim.

Maximat har fått nye leveranser egg

Butikksjef Ole Jørgen Lind sier til Nettavisen skjærtorsdag formiddag at Maximat fikk en ny leveranse egg på onsdag, og at hyllene nå er fulle igjen.

– Vi har mangedoblet vårt salg av egg denne påsken og vi er ganske sikre på at det er knyttet til tomme hyller i Norge, skriver Lind i en e-post til Nettavisen.

Lind opplyser at Maximat var tomme for egg bare et kort tidsrom i påsken mellom tirsdag og leveranse onsdag.

Les også: Egg-krisen: Fortsatt tomme hyller

TOMT FOR EGG: På Maxi Mat på Nordby var det helt tomt for egg tirsdag kveld. Foto: Thomas Paust (Nettavisen)

Påskemat i Sverige har blitt mye dyrere

Tradisjonelle svenske påskematvarer har økt mer i pris enn generelle matvarer det siste året. Det viser konsumprisindeksen til Statistikmyndigheten (SCB).

Snittprisen på generelle matvarer i februar var 0,9 prosent høyere enn i februar i fjor. Men prisstigningen har imidlertid vært høyere for de fleste varene på SCBs såkalte påskebord.

Prisene på egg har økt aller mest blant de tradisjonelle «påskevarene», viser statistikken.

– Prisen på egg pleier å synke rundt påsketider, men spørsmålet er fra hvilket nivå det blir i så fall. Det siste året har prisene på egg steget med nesten tolv prosent. Regner man tre år tilbake i tid har prisene på egg økt med 48 prosent, sier prisstatistiker Carl Mårtensson ved SCB i en uttalelse.

Les også: Egg-salg tar av på Finn: Ekstrem-priser

Laks økt med drøyt 30 prosent

Sammenlignet med februar i fjor har både laks og sild økt mest i pris etter eggene.

– Regner man tre år tilbake i tid har både laks og sild økt med omkring 30 prosent i pris. Samtidig er sild det påskeproduktet som har sunket mest i pris under selve påskemåneden de seneste tre årene, sier Mårtensson.

Sjokolade har steget mer i pris enn annet godteri det siste året. Men vanlig godteri har også hatt en betydelig prisstigning de siste tre årene på over 20 prosent.

– Den eneste påskematen som har tydelig sunket i pris sammenlignet med fjoråret, er kylling, sier Mårtensson.

Kylling har hatt en prisnedgang på om lag fem prosent det siste året. Men over de siste tre årene har det vært en prisvekst på kylling på 25 prosent.

Lammekjøtt har ikke hatt noen økning det siste året. Men hvis en går tilbake tre år i tid, har prisen på svensk lammekjøtt økt med 26,5 prosent.

Les også: Kjører milevis for å hamstre egg: – Aldri opplevd lignende

SIKTER INN MOT REKORDÅR: Senterleder Ståle Løvheim ved Nordby Shoppingcenter sier de har svært god trafikk i påskeuken. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

– Merker ingenting til dyrere påskemat

Senterleder Løvheim er ikke kjent med påskemat-statistikken til SCB, og sier at Nordbys matbutikker fortsatt makter å holde prisene lave på tradisjonelle grensevarer.

– Dette merker vi ingenting til. Statistikk er én ting, hva de reelle prisene faktisk er, er noe helt annet, sier Løvheim.

Senterlederen kan friste nordmenn med lave priser på blant annet smågodt, brus og kjøtt.

– Egg, bacon og kjøtt er det i snitt cirka halv pris på sammenlignet med Norge, sier han.

Løvheim sier at det tradisjonelt er færre norske butikkunder på svenskehandel når det er tidlig påske, sånn som i år, fordi han tror flere velger påskefjellet framfor grensehandel.

PÅSKEHANDEL: Nordmenn valfartet til kjøpesenteret Nordby for å gjøre unna påskehandelen tirsdag kveld. Foto: Thomas Paust (Nettavisen)

Til tross for tidlig påske opplever kjøpesenteret stor pågang fra norske kunder i år.

– Det ser veldig bra ut i år selv om det er tidlig påske. Vi ligger vesentlig bedre an enn både i 2023 og 2022, sier Løvheim.

– Vi sikter inn på et rekordår som er all time high i kroner og øre. Det har vært en enorm økning fra i fjor. Så langt er vi kjempefornøyde. Vi er på nivå med toppårene før pandemien, sier han.

Kjøpesenteret har åpent alle dager i påsken, inkludert helligdagene.

2024-03-28T05:41:01Z dg43tfdfdgfd