– VI HAR BOSATT FLERE ENN VI KLARER å INTEGRERE OVER MANGE åR

– Vi har bosatt flere enn vi klarer å integrere over mange år

Tidligere i år ble det rabalder da Drammen vedtok det omstridte flyktningforslaget om å bare bosette 125 flyktninger, etter at staten hadde bedt byen om å bosette 340.

I tillegg la de borgerlige partiene i både hovedutvalget og formannskapet inn i vedtaket at Drammen kun skal ta imot ukrainske flyktninger.

Begrunnelsen var at Drammen har så mange ikke-vestlige innvandrere, at det ville være «integreringshemmende å bosette enda flere med ikke-vestlig bakgrunn».

LES OGSÅ: Russere stjeler informasjon fra naive nordmenn

– Da blir det null neste år

Dette var også temaet på Politisk Kvarter onsdag morgen, hvor Jon Helgheim representerte Fremskrittspartiet, og Cathrin Janøy møtte for MDG.

Helgheim var innledningsvis klar på at det bare er Drammens innbyggere som taper på at byen selv ikke kan velge hvem de ønsker å bosette.

– Nå er vi godt uti året og allerede over halvparten av de 125 er bosatt, og vi har et apparat rigga for at mot 125. Og sette en strek å si null over natta ville vært lite hensiktsmessig – og dyrt. Vi må ha en trygg styring på hvordan apparatet i Drammen innrettes. Derfor var det ikke hensiktsmessig å gjøre mye med det nå. Men at vi ikke får lov av staten til å bosette dem vi mener vi er best egna til å bosette, det gjør bosetting vanskelig, sa Helgheim.

Og fortsatte:

– Taperne her er Drammens innbyggere og flyktninger som ikke blir bosatt fremover. Vi har tatt kontroll på en del problemer i Drammen, vi har bosatt flere enn vi klarer å integrere over mange år, og hvis det fortsetter så har vi store problemer med å levere gode tjenester til innbyggerne.

LES OGSÅ: Norge har talt: Elden er overrasket

Han viste videre til samarbeidsavtalen med flertallspartiene som tilsier at dersom de skulle bosette flyktninger, så skulle det være ukrainere.

– Hvis vi ikke får lov til det, så blir svaret at det er null neste år, sa Helgheim.

KLAR TALE: Jon Helgheim mener Drammen selv må kunne velge hvem de ønsker å bosette. Foto: Skjermbilde (Poltisk Kvarter, NRK)

– Måtte forsvare egen eksistens

Frp-politikeren var også klar på at de har et ansvar for å levere gode tjenester til byens innbyggere, og at det er viktig å ta utfordringene med integrering på alvor.

– Derfor blir det vanskelig å bosette flyktninger. Grunnen til at vi strakk oss til å bosette 125 var fordi det var krig i våre nærområder. Ukraina er i en desperat situasjon. I utgangspunktet har vi ikke kapasitet. Men for å strekke oss så langt som mulig, så sa vi ja til 125. Når staten sier at de ikke ønsker dette bidraget, så må vi se på det på nytt, sa Helgheim.

Janøy på sin side mener at saken handler om holdninger og verdier.

– Det handler om hvilken by vi ønsker at Drammens skal være. Ønsker vi at det fortsatt skal være en inkluderende by? Jeg mener at denne retorikken fra FrP bidrar til fremmedfrykt og polarisering i drammen, og innbyggere som ikke ønsker seg velkommen. Vi så alle på Debatten, hvor Ronja Bajalan, leder av ungdomspartiet i Drammen, måtte stå å forsvare sin egen eksistens. 30 prosent av innbyggerne i Drammen har flerkulturell bakgrunn, og det er en ressurs vi må ta vare på.

LES OGSÅ: Professor mener de gamle har stjålet fra de unge

Fikk utfordring

Det fikk Helgheim til å reagere umiddelbart.

– Dette er jo selvfølgelig bare tull. Det er ikke sant at noen i verken Norge, Drammen eller utlandet føler at de ikke er velkomne i Drammen. Vi er blant Norges mest flerkulturelle byer, der alle føler seg velkommen. Dette er bare følelser, som man bruker for å skape seg overskrifter og for å posere sin egen raushet. Vi må snakke om det som er problemet her, og problemet er at vi vil være en by som tar integrering på alvor, og ikke bosetter flere enn vi klarer å integrere. Da faller folk utenfor. Det er ikke raust, snilt eller moralsk riktig å ta mot flere enn man kan behandle.

Janøy svarte med en klokkeklar utfordring til Helgheim og Fremskrittspartiet:

– MDG vil ha mer solidaritet, mer fellesskap og samhold i Drammen. Jeg vil faktisk invitere deg Helgheim og Frp, til å stemme for de viktige og store integreringsprosjektene vi har i Drammen. Dere har konsekvent stemt mot både Fjell2020 og Strømsø 2030, som er fulle av gode integreringstiltak og bidrar blant annet til arbeidsplasser for ungdom.

UTFORDRING: Cathrin Janøy (MDG) utfordret Frp til å stemme for inkluderingsforslag.

Håper Frp blir utestengt

Også dette avfeide Helgheim som uriktige anklager fra Miljøpartiets representant.

– Dette er ikke sant. Vi har tatt noen store steg og grep for å starte bedre integreringsarbeid i Drammen. Det første man må gjøre er å dempe tilstrømningen. Det har gått fryktelig galt andre steder man bare har posert egen raushet i hvor mange man bosetter. Derfor har vi begynt å dempe det, stille krav til de som kommer, og vi har vært med på prosjekter som handler om inkludering hele veien.

Helgheim ble også utfordret av debattleder om hvorvidt han og partiet vil ofre innflytelse på ting som eldreomsorg, samferdsel og lokal skattepolitikk om de andre partiene ikke går med på å bosette null flyktninger neste år.

– Vi har en samarbeidsplattform som tar for seg de aller fleste viktige saker i Drammen, så vi vet hvor vi skal. Veldig mye av dette er ferdig forhandlet i denne samarbeidsplattformen, og når det står der at det vanskelig kan bosettes flyktninger i Drammen, og dersom det skulle skje skal det være ukrainere, så sier det svaret seg litt selv. Når vi ikke får lov til å bosette ukrainere, så må svaret bli null, mener han.

LES OGSÅ: – Sosial ulikhet kan bokstavelig talt være dødelig

Janøy var avslutningsvis klar på hva hun ønsker fra flertallspartiene:

– Jeg tror det handler om hvordan drammensere har det og føler seg. Jeg tror ikke at Helgheim kommer til å få gjennomslag for null flyktninger, det tror jeg ikke han gjør. Jeg har sagt og jeg håper at flertallspartiene stenger Frp ute av samarbeidet.

2024-05-08T11:08:48Z dg43tfdfdgfd