DN: REGJERINGEN FJERNER DEN MIDLERTIDIGE ARBEIDSGIVERAVGIFTEN

DN: Regjeringen fjerner den midlertidige arbeidsgiveravgiften

Støre-regjeringen vil fjerne den ekstraordinære arbeidsgiveravgiften som ble innført i statsbudsjettet for 2023.

Det skriver Dagens Næringsliv onsdag kveld. Avgiften er blant Støre-regjeringens mest kritiserte.

– Vi holder det vi lover. Vi gjør det vi har sagt. Vi innførte en midlertidig arbeidsgiveravgift som en del av et ansvarlig statsbudsjett i en veldig utsatt tid. Den var midlertidig og vi begynte avviklingen av den i årets budsjett. Den vil bli fullstendig avviklet fra 1. januar 2025, sier statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) til DN.

GJØR ENDRING. Statsminister Jonas Gahr Støre sier regjeringen vil holde ord gjennom at den midlertidige arbeidsgiveravgiften fjernes. Foto: Ole Berg-Rusten (NTB)

Dette vil bli foreslått for Stortinget tirsdag i neste uke, når revidert nasjonalbudsjett legges frem for Stortinget.

Nyheten gleder NHOs administrerende direktør, Ole Erik Almlid. I en e-post til Nettavisen skriver Almlid:

– Det er godt nytt at regjeringen nå presiserer at den ekstraordinære arbeidsgiveravgiften fjernes helt fra 1. januar 2025. Dette har vært en viktig sak for NHOs medlemmer og vi har hatt en klar forventning om at den ekstra avgiften skulle kuttes neste år.

– At det endelige tidspunktet nå er bestemt, gir forutsigbarhet for mange tusen arbeidsgivere og arbeidsplasser over hele landet.

GLAD: Ole Erik Almlid er glad for Støre-regjeringens signal. Foto: Stian Lysberg Solum (NTB)

Overrasket Høyre

Da avgiften ble lansert i oktober 2022, ble det klart at avgiften ville være på fem prosent for lønninger over 750.000 kroner, som betyr 19,1 prosent i avgift for bedriftene i den høyeste sonen.

Økt arbeidsgiveravgift ville bringe inn 7,7 milliarder til statskassen og hadde til hensikt å kjøle ned arbeidsmarkedet.

Høyres stortingsrepresentant Mahmoud Farahmand var blant dem som var kritiske til avgfiften da Nettavisen kunne fortelle at avgiften kunne intreffe allerede for kontantlønn på 680.000-700.000 kroner, da grensebeløpet omfatter alle ytelser.

– Vi hadde et møte i går i Høyres skatteutvalg, og da jeg fortalte om dette, kom det noe overraskende på flere. Forslaget straffer arbeidsgivere som har gode pensjonsordninger og har goder som innberegnes som en del av dette grunnlaget, sa Farahmand.

KRITISK:Mahmoud Farahmand likte ikke den midlertidige arbeidsgiveravgiften da den ble lansert høsten 2022.

Fikk kritikk

Birger Myhr i Pensjonseksperten var blant dem som var kritiske til avgiftsinnføringen.

Han mente blant annet at dette kunne få svært negative konsekvenser, og var også kritisk til regjeringens måte å fremlegge endringen på.

– Blir den ekstra avgiften på 5 prosent stående, vil ingen inngå en frivillig tjenestepensjonssparing, hevder Birger Myhr, som driver nettstedet pensjonseksperten .

Rådgiver Celine Lyse Augdahl i kommunikasjonsenheten i Finansdepartementet skrev da i en e-post at den ekstra arbeidsgiveravgiften er et situasjonstilpasset tiltak. Den skal bidra til inndekning av ekstraordinært store utgifter i statsbudsjettet for 2023.

– Budsjettmaterialet er omfattende, og det er umulig å få med alle detaljer på en pressekonferanse. Vi prioriterte å kommunisere endringene i ordningen. Forslaget er grundig beskrevet i statsbudsjettet for de som er interessert i detaljene.

2024-05-08T19:47:26Z dg43tfdfdgfd