STOR ENDRING FOR NORSKE ELBILISTER

Stor endring for norske elbilister

– Sist påske kom det rapporter om at enkelte hadde opplevd frustrasjon og fortvilelse i ladekø. Det kan vi nok få rapporter om igjen, sier generalsekretær Christina Bu i Elbilforeningen.

– Men antakelig er det færre og færre som opplever frustrasjon rundt ladingen, og selve tiden i en eventuell kø blir nok også kortere.

Bu sier videre at man i dag har 8111 hurtigladere i Norge.

Les også: Kan gå mot massiv økning i bompengene: – Vi vil advare politikerne

Færre i ladekø

Den årlige undersøkelsen Elbilisten, gjennomført av Norsk elbilforening, viser at 42 prosent oppgir at de har opplevd ladekø av og til, eller ofte. Det er 11 prosentpoeng færre enn året før.

Det er også færre som har opplevd lang tid i ladekø. 26 prosent sier at de har stått i kø over ti minutter. I fjor var det 37 prosent som meldte om det samme.

Ifølge undersøkelsen har 90 prosent brukt hurtiglading det siste året.

– Vi kan ikke bygge oss ut av all ladekø, men når elbilene rekker lengre og færre klumser med betaling fordi man kan bruke kort, så vil det bli bedre også på de store utfartsdagene.

Stian Marthinsen i Recharge.

Det sa også kommunikasjonssjef Stian Mathisen i Recharge til Nettavisen i slutten av mars:

– Før var kø en større utfordring, og flere som kjørte elbil på langtur for fire-fem år siden kunne nok oppleve å måtte vente på en ledig lader, særlige ved de mest populære stasjonene.

– Nå oppstår det stort sett aldri kø med unntak av de travleste timene på typiske utfartsdager som påske- og juleferien.

Les også: Nå kommer en helt ny elbil-rabatt

Lite sommer-kø

– Undersøkelsen er utført utenfor «høysesong», hvordan tror dere det vil se ut i sommer?

– Den er gjennomført utenfor «høysesong», men det er nok i påske-, høst- og juleferien de fleste reiser på samme dag, og det er dermed disse periodene det er høysesong for kø, sier Bu.

I fjor sommer gjennomførte Norsk elbilforening en annen undersøkelse, som bekreftet mindre kø i sommerferien.

Kun 24 prosent opplevde kø av og til, eller oftere. 32 prosent opplevde sjeldent ladekø, og 43 prosent opplevde det aldri.

Les også: Fantaserer om «ladehus» for å unngå trafikkfarlig ladekaos: – Ikke sannsynlig i det hele tatt

Koster mer

NAF sa tidligere i april at det å hurtiglade elbilen kostet like mye som å fylle tanken på en dieselbil.

– Med dagens prisnivå på hurtiglading, er det like dyrt å lade elbilen som å tanke opp dieselbilen, sa Nils Sødal, senior kommunikasjonsrådgiver i NAF i en pressemelding.

Mathisen forklarte at årsakene til den store forskjellen på å lade hjemme og på hurtiglader er mange og sammensatte. Nettleie for lading med høy effekt er dyrere, samtidig kommer kostnader til innkjøp, installasjon og vedlikehold av laderne.

– Prisen for å installere, drifte og vedlikeholde en lynlader kan være 50 ganger høyere (enn hjemme, journ.anm.).

2024-05-05T06:49:49Z dg43tfdfdgfd