BRøT SEG INN I GRAVFøLGET TIL PAPPAEN

Brøt seg inn i gravfølget til pappaen

(Nordlys): Tirsdag fulgte hun pappa Harald Isaksen til hans siste hvilested. Gravfølget kjørte fra Elverhøy kirke, med Isaksen i første bil etter bårebilen.

I sakte fart kom de frem til krysset mot Holtvegen.

– Der sto det en bil med en mann i. Han gestikulerte, ropte og skrek. Han viste helt tydelig at han mente han hadde forkjørsrett. Det dreit vi i, for å si det mildt, så vi slapp han ikke frem, sier Isaksen.

Les også:

Les også: Gelius slår tilbake: Gribber og pengesultne ulver i begravelsesbyråene

Mannen fikk likevel presset seg inn i gravfølget like bak Isaksen.

– På en dag der du skal ta farvel med noen du har veldig sterke følelser for, så er det viktig at ting blir riktig. Det er veldig frustrerende at slike ting ødelegger på en måte for følelsene og tankene du baler med. Frustrasjonsnivået øker veldig fort når du faktisk er litt ute av balanse i utgangspunktet. Situasjonen var veldig frustrerende og vanskelig for oss der og da, sier Isaksen.

– Respektløshet

Noen dager senere kjenner Monika at hun fortsatt reagerer på oppførselen hun og resten av begravelsesfølget opplevde.

– Du kjenner jo igjen et begravelsesfølge når du ser bårebilen først. Du bør i hvert fall gjøre det. Jeg opplevde det som veldig krenkende og det var en respektløshet overfor oss, bårebilen og alt. Den episoden var veldig frustrerende og vanskelig for oss der og da, sier Isaksen.

Les også: Gravferdsbransjen er ikke en flokk pengesultne ulver

Hun har en datter som har bodd like ved Kroken kirke.

– Hun sier at hun så ofte så akkurat det samme der borte: At biler bare bryter seg inn i begravelsesfølget. I gamle dager så stoppet man når et begravelsesfølge kom. Det tenker jeg ikke er viktig og noe man trenger å gjøre i dag, men at du ikke klarer å stå og vente ett eller to minutter det tar for et følge å passere, synes jeg er litt betenkelig. Du bør kanskje ikke kjøre bil hvis du har det så travelt, sier Isaksen.

Les også:

Les også: Bransjen svarer prest: Vi kommer til å fortsette å feie for Gelius` dør

Sjekket loven

Som følge av hendelsen, så sjekket de opp lovverket.

– Da fant vi ut at du har faktisk vikeplikt for et begravelsesfølge. Du skal stoppe, uansett om du har det travelt eller ikke. Du har vikeplikt, rett og slett. Det tror jeg ikke alle i Tromsø vet, sier Isaksen.

Hun har også registrert at det har skjedd med gravfølger andre steder i Tromsø. De som var med i gravfølget snakket også med hverandre og oppdaget at det var flere som hadde opplevd lignende hendelser tidligere.

– Det er trist. Det er en manglende respekt for avdøde og for de som er i følget. Den manglende respekten tror jeg har kommet ganske mye de siste årene, sier hun.

Hun understreker at det ikke ødela dagen, men at det påvirket henne og de andre som skulle følge Harald Isaksen.

– Det er en frustrasjon man påfører andre som allerede har det ganske tøft. Jeg hadde i hvert fall nok med meg selv og ble ganske opprørt over han i den bilen som ropte og skrek. Det hadde han ingen rett til, sier Isaksen.

Klar oppfordring

Selve lovverket er klokkeklart: Paragraf 10.3 i forskrift om kjørende og gående, står det at man ikke skal hindre eller forstyrre et begravelsesfølge.

Seksjonsleder for politipatruljen i Troms politidistrikt, Bjørn Danielsen, uttaler seg generelt og har forståelse for at det ikke alltid er like lett å se at det er et begravelsesfølge.

– Jeg vet fra andre deler av landet, så har man et merke eller kors på taket på bilene som inngår i følget. Man skal uansett vise hensyn til et begravelsesfølge, sier Danielsen.

REAGERER: Bjørn Danielsen oppfordrer bilistene til å vise hensyn. Her sammen Henning Robertsen ved en tidligere anledning. Foto: Adrian Tangen Auke

Selv om det ikke er lov, er ikke brudd på denne bestemmelsen noe Troms politidistrikt bruker tid på å forfølge.

– Vi har ikke noe konsekvenstenkning sånn sett på det. Det handler mer om å være høflig. Vi vil oppfordre folk til å vise hensyn til begravelsesfølge, sier Danielsen.

Det er en oppfordring også Isaksen vil komme med til andre som ser et begravelsesfølge.

– Trykk på bremsa. Om du kommer to minutter for sent til et møte, så kan det jo hende at folk forstår det hvis du sier du måtte stanse for et begravelsesfølge. I gamle dager var i hvert fall det en plausibel grunn for å måtte stoppe og vente, sier Isaksen.

2024-04-26T11:17:09Z dg43tfdfdgfd